Njemci bi voljeli Putina na mjestu Merkelove

Građani istočne njemačke savezne države Saksonije uvjereni su da je jedina osoba koja bi mogla da spase njihovu zemlju od političkog haosa, priliva migranata i korumpirane i nepopularne vlade upravo ruski predsjednik Vladimir Putin.

20160227200402_356511

Svakog ponedjeljka veče u saksonskoj prestonici Drezdenu na hiljade ljudi se okuplja ispred zgrade gradske opere, uglavnom u znak protesta zbog politike njemačke vlade prema izbjeglicama.

Međutim, okupljeni na protestima ne nose samo njemačke zastave, već se, u posljednje vrijeme, mogu vidjeti i ruske zastave. Prema riječima dopisnika lista „Velt“ Majkla Pilca, demonstranti su uzvikivali parole i nosili plakate koji jasno ukazuju na to da bi njemački građani rado zamijenili svoju kancelarku Angelu Merkel ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Među najčešće viđenim parolama na protestu su „Mir sa Rusijom — da ne bude više rata u Evropi“, kao i „1945: Rusi dolaze — 2015: Rusi, molimo vas dođite“, dok je najpopularniji transparent „Putina u Berlin — Merkelovu u Sibir“.

„Velt“ objašnjava da slogani ne otkrivaju samo političku naklonost Saksonaca, već upućuju i na bivše radno mjesto ruskog predsjedniika, s obzirom na to da je kao službenik KGB-a u Drezdenu proveo pet godina. Međutim, odnosi između Rusije i Saksonije nisu oduvijek bili prijateljski. U vrijeme Njemačke Demokratske Republike (1949-1990), poznate kao Istočna Njemačka, Saksonci su Sovjetski Savez smatrali „okupacionom silom“. Situacija se promijenila kada je Mihail Gorbačov, koji je ubrzao pad Berlinskog zida, došao na vlast 1985. godine.

„Danas, kako stoje stvari, mnogi Saksonci bi voljeli da Putin dođe i spase njihovu državu od političkog haosa, priliva izbjeglica i njihove korumpirane vlade“, navodi list.

sputnik.rs