NovostiRS/BiH

Njemačka i dalje obećana zemlja za bh. građane, ali turistički

0

Za bh. turiste u prošloj godini Njemačka je bila treća najatraktivnija destinacija sa 15 posto od ukupnog broja putovanja i odmah nakon Crne Gore (22 ) i Hrvatske (17 posto), istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji Regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice.

 njemacka_SA2-537x400

Tijana Đuričić, predstavnica Regionalnog ureda kazala je da su za bh. turiste najatraktivniji Berlin i Bavarska.„Građani BiH u Njemačku putuju na odmor (26 posto), zbog posla (devet) i iz drugih razloga (64 posto).Njemačka je kao turistička destinacija u Bosni i Hercegovini najpopularnija među mladima, s obzirom na to da polovina bh. gostiju ima između 15 i 34 godine, dok je turista srednje dobi bilo 37 posto, a starijih od 55 godina tek 14 posto“, istakla je Đuričić.

Na prezentaciji je iznesen i zanimljiv podatak, tj. da najveći broj turista iz BiH u Njemačku putuje osobnim automobilom, odnosno 36 posto, kombi prijevozom 32 posto i avionom 27 posto. Istaknut je i podatak da turizam u njemačkoj privredi doprinosi više od građevinarstva i automobilske industrije, te ovaj sektor zapošljava tri miliona radnika.Što se tiče potrošnje bh. građana na putovanjima istaknuto je da ona iznose prosječno 36 eura dnevno.Đuričić je navela da je malo poznato da je Njemačka kao turistička destinacija na drugom mjestu u Evropi, iza Španije a ispred Francuske, sa 79,7 miliona stranih noćenja u 2015., što je 5,4 posto više u odnosu na godinu ranije.

Za 2016. Njemačka turistička zajednica je u središte svojih svjetskih marketinških aktivnosti stavila tematsku kampanju “Predivan odmor u srcu prirode u Njemačkoj”, čiju suštinu čini više od 130 njemačkih parkova prirode.Njemačka turistička zajednica uvela je novi viralni element, tražilicu odredišta www.germany.travel/enjoy, na kojoj se korisnik različitim mogućnostima filtriranja lako može snaći u turističkim profilima nacionalnih parkova prirode, te na mreži otkriti svoje omiljeno mjesto.

aktor.ba

Papić: Opozicija u RS upala u zamku

Previous article

Mektić: Mene je moja majka rodila! VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti