ITMagazin

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO Ovih 5 promjena nas čeka na FEJSBUKU u 2019.

0
epa06672814 A smart phone is seen displaying the Facebook social media app in Brisbane, Queensland, Australia, 14 April 2018. EPA-EFE/GLENN HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Fejsbuk kao TV, leglo informacija o svakom od nas, ogromna onlajn mašinerija… Sve o novitetima koje će nas u narednih godinu dana sačekati na internetu “Blic” je saznao na licu mjesta, u srcu onlajn giganta.

Ogromni ekrani mobilnih telefona i crni korporativni sakoi bili su jedino što je remetilo apsolutnu bjelinu velike sale u kojoj je 20. septembra u Berlinu Fejsbuk okupio najveće evropske medije kako bi im predstavio promjene koje će, kao što to obično biva, već za koji mjesec prestati da budu noviteti i naprosto postati naša stvarnost.

„Blic“ je kao medijski partner digitalnog giganta dobio priliku da popije kafu sa ljudima koji stoje iza nula i jedinica koda koje više od deset godina programiraju dio našeg svijeta. Kafa je bila slaba, ali su najavljene izmjene bile sasvim dovoljne da nam dignu adrenalin.

Reklame, reklame svuda

Fejsbuk nije samo jedna društvena mreža. On je korporacija u okviru koje posluje i Instagram i Whatsapp, aplikacija za besplatnu komunikaciju, a vlasnik je i Messanger platforme. Fejsbuk se, između ostalog, izdržava od prodaje oglasnog prostora i plasiranja kampanja u okviru svoje platforme. Sada će oglasi koje ste doskora mogli da vidite u okviru aplikacije da budu provučeni kroz sve njihove gore navedene proizvode – pa nemojte da se prepadnete ako vam u aplikaciji ispod poruke simpatične djevojke s kojom se dopisujete iskoči reklama za avionske karte. Već je stupilo na snagu.

Zdravo, Nikola, Fejsbuk te ovako vidi

Plava traka na vrhu displeja i niz slika naših rođaka, snimaka svadbi i selfija sa mora. Tako mi vidimo Fejsbuk. To je daleko od toga kako on vidi nas. Društvena mreža svaki vaš potez vidi kao podatak. Broj tekstova, slika i video-materijala koje vaši prijatelji okače tokom dana je preveliki da bi vam bio prikazan; zbog toga mreža bira šta će da vam sortira kako bi vas što duže zadržala. Fejsbuk vaše podatke zove „signali“. Mjeri s kim se najviše čujete, ko živi blizu vas, s kim radite, da li je veliki broj ljudi iz vašeg okruženja u kratkom roku komentarisao na neku temu i onda vam je ređa po tome kolika je vjerovatnoća da će vam taj sadržaj biti zanimljiv.

Možete slobodno da bacite televizor

Fejsbuk je premijerno i zvanično saopštio opciju – premijere za video-sadržaj, čime se samo nastavlja njihova politika forsiranja ove forme. Facebook Watch, mogućnost gledanja video snimaka dužine preko tri minuta, koji se sortiraju u poseban meni, uveliko je počeo s radom. Ta opcija gledaocima probira tip snimaka baziran na njihovim afinitetima i smješta ih u okruženje koje neodoljivo podsjeća na sajt Jutjub. Marketeri uveliko trljaju ruke jer trend gledanja, a ne čitanja objava je počeo još kada se aplikacija Snapchat proslavila među pretežno mlađom populacijom. Društvena mreža je eksperimentisala u manjoj ili većoj mjeri sa video sadržajem godinama, ali su sada povukli prilično javan potez i pokazali da favorizuju video u odnosu na sve druge vrste objava. Tako će već 2019. godine Fejsbuk postati i „domaćin“ fudbalskih utakmica Kopa Libertadores, objavljeno je u petak. Samo u Brazilu postoji više od 120 miliona korisnika, zbog čega je ugovor potpisan na četiri godine, ali njegova cijena nije otkrivena javnosti. To znači da će najelitnije klupsko takmičenje Južne Amerike biti prenošeno na Fejsu, što je prava revolucija i do sada nije zabilježen ovakav način.

Vijesti vezane za vijesti

Nakon pritisaka medija i regulatornih tijela na osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga nakon skandala sa Kembridž analitikom i lažnim vijestima, mreža se odlučila na prilično radikalan potez. Sprema se potpuna promjena načina na koji čitaoci vide vijesti. Svako ko na bilo koji način obavlja medijski posao na Fejsbuku biće dužan da se registruje i dokaže identitet svog preduzeća i osobe koja u njegovo ime plasira sadržaj na mrežama.

Vijesti će biti sortirane i rangirane po vjerodostojnosti, a uvode se i posebni timovi za provjeru činjenica. Čitaocu će ispod teksta biti dostupni podaci o mediju koji ih plasira, kao i posebno obavještenje ukoliko je vijest lažna i link ka provjerenoj informaciji ozbiljnog medija.

Fejsbuk grupe

Na početku biješe – lajk. Ali to je prestalo da bude dovoljno. Fejsbuk je nekada davno prije poplave stranice podjednako forsirao grupe. U bujici novih sadržaja one su skrajnute da bi mreža počela da insistira na tome da je baš ovaj način komunikacije pravac u kojem ponovo žele da se kreću. Razlika između stranica i grupa je što grupe dozvoljavaju i svojim članovima da objavljuju sadržaj koji će većem broju korisnika biti dostupan u realnom vremenu, što ohrabruje rasprave.

“TU SU DUNJA I SVIJEĆA, A RUKA JE SPUŠTENA” Građani Davoru 196. put pružili podršku u traženju PRAVDE ZA DAVIDA

Previous article

VEĆA IZLAZNOST NEGO PRIJE 4 GODINE Do 15 sati glasalo 37,21 odsto građana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in IT