Automobilizam

Nijemci pretekli i izbili na vrh, sve zagrejaniji

0

Berlin — Nemačka je pretekla Norvešku i postala najveće evropsko tržište električnih automobila, što je znak da su kupci u toj zemlji sve zagrejaniji za novu tehnologiju

I to u vreme kada Folksvagen i Dajmler pojačavaju svoju proizvodnju vozila na baterije kako bi parirali američkoj kompaniji “Tesla”.

Prodaja vozila sa električnim punjenjem skočila je u Nemačkoj u prvom tromesečju 2018. godine za 70 odsto na 17.574 automobila, potisnuvši prvi put Norvešku sa liderske pozicije, prema podacima Evropskog udruženja proizvodjača automobila, izveštava agencija “Blumberg”.

Ovaj podatak obuhvata potpuno električne automobile, kao što je “Teslin” model S, kao i plug-in hibride poput BMV-ovog Aktiv Turera serije-2.

Folksvagen, Dajmler i BMV vrše izmene na svojim linijama za montažu kako bi odgovorili strožim evropskim propisima o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, donetim nakon skandala o VW-a sa emisijom gasova 2015. godine.

Širom Evrope prodaja električnih vozila je porasla za 41 odsto, pri čemu automobili s pogonom samo na baterije beleže rast prodaje od 35 odsto, plug-in hibridi od 47 odsto, dok je kupovina dizelaša u EU pala za 17 odsto.

b92

Protesti u Rusiji protiv inauguracije Putina

Previous article

Govedarica: Premijer i ministar da prisustvuju posebnoj sjednici NS RS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.