NovostiSvijet

Nijemci očajni u potrazi: 1.000 evra ko nađe radnika

0

U Njemačkoj još uvijek ima oko milion slobodnih radnih mjesta. Poslodavci kažu da – nema dovoljno kandidata za posao.

U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Špigel u svom onlajn-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vapiju za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada.

Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-domaćeg proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni. Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijevanja. Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo”.

„Pregrijevanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove „rupa u proizvodnji”) je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula odsto BDP-a pa do tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem. Jedan od pokazatelja jakog pregrijevanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede”, piše Špigel onlajn.

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: „Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Njemačkoj vladati velika nestašica njegovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica „Sv. Martin” u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja”.

„Ovo je izazvalo brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom. On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage”. S druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika.”

A njemačka željeznica „Dojče ban” raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mjesta – sve za samo nedejlju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost.

„Oliver denekle želi da otvori sebi nove radne erspektive. 32-godišnji kuvar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna firma sa sigurnim radnim mjestima, i mislim da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana.”

„Ta ponuda je dio najvećeg njemačkog konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske željezničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mjestu. U nedjelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Upravljaće lokomotivom teretnog voza”.

„DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kalnu, Manhajmu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovođe. Širom Njemačke se za konkus javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove nedjelje zaposli 1.000”, piše Berliner morgenpost.

(DW)

HERCEGOVKA OTJERALA MEDVJEDA

Previous article

Tumor testisa izlječiv ako se brzo reaguje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti