Niču nove apoteke, rade i bez stručnih kadrova

Zdravrstveni inspektori ove godine katanac su stavili na pet apoteka u RS. Na neke od njih jer zapošljavaju nestručne kadrove i nemaju magistra farmacije.

vlcsnap-2015-11-10-19h49m37s246

Posljednjih godina apoteke niču kao gljive poslije kiše. Samo u Banjaluci registrovano ih je 69. Zbog propusta u radu, inspektori su izdali 30 kazni od skoro 60 hiljada maraka. U farmaceutskoj komori RS poručuju da je zakon jasan – ne može svako da obuče bijeli mantil.

“Moraju da rade magistri farmacije ili diplomirani farmaceuti, sa visokom stručnom spremom i farmaceutski tehničari sa srednjom farmaceutskom školom. To je jedan tim koji bi trebalo da pokriva osam sati radnog vremena”, rekla je Zorica Tasovac, Farmaceutska komora RS.

Magistri farmacije obavezni su u svakoj apoteci. Ipak, u nekima ih nema, ili su samo fiktivno zaposleni. Mirjana Kostić priča da je pacijenti redovno pitaju za savjete. Sa svojim zvanjem, u apoteci je jedino ona zadužena za izdavanje lijekova na recept.

“Oni se obraćaju znači nama za savjete, i isključivo je magistar farmacije tu pred pacijentima za recepturom da im pruži sve savjete o očuvanju svog zdravlja, izdavanju nekih lijekova na recept i to isključivo vrši magistar farmacije”, rekla je Mirjana Kostić, magistar farmacije u apoteci “Zenit”.
Apoteke ili prodavnice lijekova? Banjalučani kažu da ne poznaju propise i ne znaju ko smije da im izdaje lijekove. Na identifikacije farmaceuta ne gledaju, ali zato za savjete redovno pitaju. Odgovore, kažu, dobiju, ali nisu uvijek njima i zadovoljni.

Najveći problemi su stihijsko otvaranje apoteka, nelojalna konkurencija i zapošljavanje nestručnih kadrova. Zato je Farmaceutska komora RS zadužena za izdavanje licenci magistrima, a svi radnici moraju da imaju odrađen pripravnički staž i položen državni ispit. Ipak, to često nije tako, a od više od 300 kontrola, inspektori su u trećini slučajeva uočili nepravilnosti u radu apoteka.

atvbl.com