NovostiRS/BiH

(NE)ZNANJE VOZAČA ILI BEZOBRAZLUK Voze u suprotnom smjeru i unazad, okreću se u tunelu

0

Vožnja u suprotnom smeru, okretanje nasred saobraćajne trake, vožnja unazad u tunelu, šleper koji vozi u rikverc jer je pogrešio skretanje… Ovo su samo neke od bizarnih i izuzetno opasnih situacija koje se dešavaju na 90 kilometara autoputa od Sarajeva do Zenice.

 

Bahatost ili neznanje vozača koji čine ovakve prekršaje, pri čemu ugrožavaju i svoju bezbednost i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, beležile su nadzorne kamere Odela za upravljanje i nadzor saobraćaja „Autoputeva“ FBiH, koji je smešten u Drivuši nadomak Zenice.

Zlatko Demirovski, šef Odjela, kaže da je uzrok saobraćajnih nesreća na autoputu A1 uglavnom neprilagođena brzina.

Gube kontrolu

– Prema policijskim izveštajima, polovina svih udesa koji se dogode na autoputu uzrokovana je neprilagođenom brzinom, zbog koje vozači gube kontrolu nad vozilom – kaže Demirovski.

Jedan od najopasnijih prekršaja, ističe Demirovski, zasigurno je vožnja u krivom smeru na autoputu.

– Na sreću, nismo imali udesa uzrokovanih ovakvim prekršajima. U poslednjoj godini broj krivih smerova sveden je na minimum. Najizraženiji problem s ovom vrstom prekršaja bio je na Sarajevskoj zaobilaznici, sve do trenutka puštanja dionice Butila – Briješće u promet, dodaje Demirovski. Opasna radnja na autoputu je, dodaje i polukružno okretanje.

Polukružno okretanje na autoputu

– I dalje se događa da se vozila ispred tunela „1. mart“ ili u njemu zaustave i polukružnim okretanjem ili kretanjem unazad vrate do isključenja za Lašvu. To je zaista neverovatno – govori Demirovski.

Tragovi kočenja

Nepoštovanje ograničenja na mestima izvođenja radova na autoputu takođe je učestala pojava.

– Na mestima radova, brzina se smanjuje do 40 kilometara na sat s dodatnom signalizacijom kojom se kanališe kretanje vozila. Ali, veliki broj vozača ne poštuje ova ograničenja, što vrlo često ima za posledicu mnoštvo tragova kočenja na mestima suženja kolovozne trake – kaže Demirovski.

Nisu samo vozači ti koji čine prekršaje na autoputu. Neretko je slučaj da pešaci i biciklisti ulaze i kreću se autoputom iako je to zakonom zabranjeno.

U Kontrolnom centru radi 14 operatera, koji 24 sata nadgledaju situaciju i reaguju odmah pri uočenim nepravilnostima na autoputu. Ima odličnu saradnju s policijom, kojoj su podaci, odnosno snimci koje zabeleže nadzorne kamere uvek na raspolaganju.

Uništavanje skupe opreme

Nepropisno natovarena ili previsoka vozila u nekoliko su navrata počinila štetu na opremi autoputa. Posebno u tunelima.

Pešaci na autoputu

– Mnoštvo je skupe opreme koja se može oštetiti ili uništiti samo jednim prolazom nepropisno natovarenog vozila. U tunelima na autocesti ograničenje maksimalne dozvoljene visine je 4,5 metara, a vozila koja su zajedno s teretom viša od četiri metra moraju imati dozvolu za kretanje i kretati se pod pratnjom – kažu iz Kontrolnog centra.

  • 14 operatera Kontrolnog centra nadgleda situaciju
  • 24 sata obavlja se nadzor
  • 105 kamera instalirano za nadzor

Izvor: Avaz.ba

U porodičnoj kući pronađen leš 51-godišnje žene

Previous article

Novogodišnji ukrasi kao oglašivači: Neobičan natpis u “Zimzogradu”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti