Nevrijeme širom Evrope odnijelo desetine života, zaledilo rijeke, odsjeklo sela

Snježne oluje i izuzetno niske temperature u Evropi odnijele su više desetina života, odsjekle sela od gradova, izazvale nestašice struje i vode, zaledilo rijeke i jezera, obustavilo avionske letove i uzrokovale brojne saobraćajne nesreće.

Vanredna situacija je proglašena u nekoliko opština na jugu i jugozapadu Srbije, a brojna sela Peštarske visoravni su “odsječena” visokim snijegom, zbog čega je više od 100 ljudi evakuisano. Polarne temperature uticale su na pojavu leda i na Jadranskom moru, javlja AP. Crnogorska luka Bar u subotu je zatvorena, dok je u susjednoj Hrvatskoj obustavljen morski saobraćaj. U subotu su u Poljskoj dvije osobe umrle zbog smrzavanja, čime se ukupan broj umrlih od smrzavanja, od 1. novembra popeo na 55.

U toj zemlji temperature su na planinama na jugu pale i do minus 30 stepeni. U Italiji je zabilježeno osam smrtnih slučajeva zbog hladnoće, uključujući i muškarca koji je umro u podrumu nekorišćene zgrade u Milanu, a drugi na ulici blizu Arno rijeke u Firenci. Vremenske neprilike navele su u papa Franju da u svom nedjeljnom govoru posveti pažnju beskućnicima i tom prilikom “zamolio Boga da zagrije naša srca kako bi pomogli beskućnicima”.

U Bugarskoj, u planinama blizu granice sa Turskom, od hladnoće su umrla dva muškarca iz Iraka i žena iz Somalije koji su pokušavali tim putevima da dođu do Evrope. Brojna sela na sjeveru Bugarske su ostala bez vode i struje, a prekidi struje se prijavljuju u cijelom regionu.

Policija u Bugarskoj saopštila je da je putnički voz izletio iz kolovoza nakon što je udario u gomilu snijega u centralnom dijelu zemlje. Nekoliko glavnih auto puteva u Rumuniji je zatvoreno, a trajekti koji saobraćaju između Rumunije i Bugarske su otkazani. Zvaničnici su saopštili da će škole biti zatvorene u ponedjeljak i utorak u mnogim oblastima zemlje, uključujući i Bukurešt.

AP navodi da je njemačka savezna policija saopštila da je pronašla 19 migranata, uključujući petoro djece, na auto-putu u pokrajini Bavarskoj, koji su patili od hipotermije, nakon što ih je vozač ostavio na zadnjem dijelu nepokrivenog kamiona. Led je u sjevernoj i zapadnoj Njemačkoj uzrokovao brojne incidente i povrede, a vatrogasna služba u Hamburgu primila je tokom vikenda 415 poziva koji su povezani sa vremenskim neprilikama, a zvaničnici su u toj zemlji obustavili transportni sistem i zamolili građane da kod kuće sačekaju bolje vremenske prilike. Blizu Hanovera, jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći kada su kola zbog klizavog puta skrenula i zakucala se u drvo. Snijeg pada i u Istanbulu, zbog čega je obustavljeno stotine avionskih letova na dva gradska aerodroma. U istočnoj Francuskoj poginulo je četvoro Portugalaca kada je autobus proklizao na putu.

Za stotine građana Moskve temperatura od minus 27 stepeni nije razlog da se ne ide u grupnu vožnju biciklima. Oko 500 biciklista, od kojih su mnogi nosili šubare i nestandardnu biciklističku odjeću, vozilo je svoje dvotočkaše osam kilometara pored obale rijeke u Moskvi.

tanjug

Ad

You might also like

Komentariši