Neočekivano: Ko pretiče Njemačku?

Evrozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za gotovo šest godina, pokazuju rezultati istraživanja.

Imajući u vidu neizvjesnost, malo ko očekuje da će Evropska centralna banka uskoro okončati napore da oživi ekonomiju evrozone, a moguća svijetla tačka za rukovodioce u toj banci je što istraživanje pokazuje i da inflacija više nije na opasno niskom nivou.

Londonska kompanija IXS Markit u mjesečnom izvještaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica evrozone, navela je i da su u stvaranju radnih mjesta zabilježeni najbolji rezultati u posljednjih devet i po godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija.

Indeks nabavki u privedi skočio je u februaru na 56 odsto s januarskih 54,4 odsto i trenutno je na najvišem nivou od aprila 2011. godine, što ukazuje na mogućnost velikog privrednog rasta od 0,6 odsto u prvom tromjesečju ove godine.
Veliko iznenađenje je to što djeluje da Francuska ima nešto brži rast od Njemačke prvi put od avgusta 2012. godine.

Ekonomista Kris Vilijamson kaže da je povratak rastu u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u evrozoni.

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsjedničkih izbor, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će trka biti neizvjesna. Iako će prema njima kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen imati najviše glasova u prvom krugu, ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu.

Politička neizvjesnost je velika ove godine u zemljama evrozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Njemačkoj u septembru.

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Bregzita i pobjede Donalda Trampa u SAD, ojačati širom Evrope i da će to doprinijeti pogoršanju poslovnih okolnosti.

(Agencije)