Nema više duvanja, uveden uređaj koji daje podatke o “trezvenosti”

od prnjavorski 0

Njemački vozači odavno ne duvaju u cjevčice da bi policija utvrdila da li su trijezni za volanom – novi uređaj odmah, bez ikakve mogućnosti opstrukcije, daje podatke o “trezvenosti”.

alkotest_policija__

Proizvodi firme “Drager” iz Libeka desetljećima su izazivali strah kod vozača širom svijeta. Već duže, oni nisu u opticaju, sem u marginalnim količinama, a sada su sasvim povučeni.

Vozači su duvali u cjevčice sa sumpornom kiselinom i hemikalijom koja izgleda kao žuti pijesak. Kada ona dođe u dodir sa alkoholom, poprimi zelenu boju.

Ovaj dugovječni izum nastao je u samoj njemačkoj firmi spontano i zaposleni ga i danas zovu “pijanom idejom”.

Početkom pedesetih godina prošlog vijeka u fabrici je održavana proslava zaposlenih u laboratoriji, a sljedećeg dana neki od njih upustili su se u raspravu – ko najviše “bazdi” po alkoholu.

Iz te ideje nastao je projekat cjevčica koje će mjeriti količinu alkohola u zadahu. Proizvod je pušten na tržište 1953. godine.

Međutim, novi uređaji za mjerenje stepena alkohola u krvi mnogo su precizniji.

Nekada su vozači, da bi prikrili količinu alkohola koju su ispili prije sjedanja za volan, uzimali žvakaću gumu, mentol-bombone, zrna kafe..

Takvi trikovi nemaju šansi kraj današnjih uređaja, koje, takođe, proizvodi frima “Drager”.

Senzor u novom aparatu specifično mjeri količinu alkohola u dahu i potpuno je neosjetljiv na druge elemente – navode njemački portali.

srna

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>