NovostiRS/BiH

Nema saglasnosti o najnižoj plati od 417 maraka, poslodavci ljuti!

0

Sindikat traži da najniža plata bude 417 maraka što je pola od prosječne. Od Vlade za sada nisu dobili zeleno svjetlo, pa je tako prva runda pregovora na ekonomsko socijalnom savjetu završena fijaskom.

Ništa od onoga što je bilo na dnevnom redu nije usvojeno.

“Kad govorimo o najnižoj plati za korak smo se odmakli od prošle sjednice. Mi tražimo 50 odsto prosječne plate, a imamo neke stavove Vlade koji su se mogli čuti u javnosti kao socijalnog partnera. Poslodavci traže dodatne konsultacije tako da u ovom momentu ne mogu reći koji iznos je u opticaju”, izjavila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

U budžetu za narednu godinu uspjeli su da, na postojeća tri, dobiju dodatna tri miliona maraka za socijalno zbrinjavanje. U finišu pregovora, pokušavaju da izvuku još jedan milion. Ostali socijalni partneri, za sada, kriju karte, jer je pred novinare jedino izašla Ranka Mišić.

Ministri su rano napustili sjednicu i to zbog ranije preuzetih obaveza. Sa druge strane, poslodavci nisu htjeli pred kameru. Ljuti smo, kratko su poručili u poruci, bez dodatnih objašnjenja.

Poruke je slao i Milenko Savanović. Ministar piše da, dok je bio na sjednici, sve je bilo u redu. Gdje je zapelo ne zna ili neće da otkrije, a uz sve to načelni dogovor i jednih i drugih je da početkom decembra svi zajedno dogovore i potpišu opšti kolektivni ugovor. Ranka Mišić je skeptična.

Iako danas ćute, sličnog stava bili su poslodavci u vladi, prije tri dana.

“Uvijek možemo pregovarati. Međutim, ukoliko imamo stavove kao što ima sindikat da smo kruti u nekim stvarima onda do dogovora neće doći”, navodi Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Nastavak pregovora i sjednica ekonomsko socijalnog savjeta zakazana je za dva dana. Do tada bi trebalo da se utvrde posljednji detalji oko budžeta i teksta ekonomskih reformi. Nova najniža plata tek naredne sedmice.

atv

DA, KATERINA JESTE PUTINOVA ĆERKA: Sad je i zvanično potvrđeno, evo koliko milijardi je “teška” (VIDEO)

Previous article

Racija u laktaškom hotelu ‘Million’: Nisu zatekli Baju, već pištolj i noževe

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti