Nema otkazivanja referenduma, moguće samo odgađanje

Republika Srpska neće odustati od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je moguće odgađanje termina, rečeno nam je juče u SNSD-u i DNS-u nakon izjave Marka Pavića, predsjednika DNS-a, da za taj referendum treba jedinstvo stranaka iz RS.

20160205172700_352111

Pavić nam je juče rekao da će rukovodstva stranaka koalicije u RS sjesti i dogovoriti dalje korake, ali je decidan da otkazivanja referenduma neće biti.

“Teško da se odluka može stavljati van snage, ali nije red da nagađamo. Treba sačekati da održimo sastanak”, rekao je Pavić.

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, rekao je da ne dolazi u obzir otkazivanje referenduma, te da je on Pavićevu izjavu shvatio kao nastojanje da iza održavanja referenduma stoje sve partije iz RS.

“To konkretno znači: ako bude štetnog djelovanja takozvanog Saveza za promjene na bh. nivou, mi ćemo procjenjivati trenutak referenduma. Ako se budu ponašali neodgovorno, onda ćemo morati da biramo dan održavanja. Ali ako oni tamo ne budu zločesti, onda mi ovdje praktično možemo izabrati dan za sedam dana”, rekao je Petrović.

U Narodnoj skupštini RS ističu da, teoretski, odluka može biti stavljena van snage samo nakon odluke Skupštine.

Marko Aćić, generalni sekretar NS RS, pojasnio je da je, u slučaju da se postojeća Odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH mijenja, potrebna odluka Narodne skupštine RS.

“To bi prvo podrazumijevalo da neko od ovlaštenih predlagača po Zakonu o referendumu, a to su predsjednik Republike, Vlada RS ili  narodni poslanici, zatraži da se tako nešto učini. Ukoliko bi neko od predlagača zatražio novu odluku ili stavljanje van snage postojeće, bilo bi potrebno da materijal dostavi u Narodnu skupštinu na ruke predsjednika parlamenta koji nakon toga saziva sjednicu Kolegijuma na kojoj bi se odlučilo o datumu održavanja sjednice na kojoj bi se o tome raspravljalo”, rekao je Aćić.

On je dodao da bi sve pobrojane radnje bile moguće tek nakon što stupi na snagu već usvojena Odluka o referendumu.

Branislav Borenović, predsjendik PDP-a, u petak je rekao da vladajućoj koaliciji u RS ranije nisu bili bitni stavovi opozicije, te da ne treba da im budu bitni ni sada.

nezavisne.com