NEKADA JE RIBAO TOALETE, A DANAS JE GRADONAČELNIK: Ovo je životni put gospodina Ćorkovića!

Član je SDP-a koji je u Švedskoj na vlasti i izrazito je ponosan na politiku koju sprovodi njegova stranka s jako popularnim Stefanom Lofvenom kao šefom stranke i premijerom.

Ilko-Corkovic-1-620x350

Četrdesetosmogodišnjaka Ilka Ćorkovića iz Banjaluke vihor rata doveo je u situaciju sličnu onoj u kojoj su trenutno izbeglice iz Sirije. Danas, poslije 22 godine, taj isti čovjek je gradonačelnik u jednoj od razvijenih nordijskih zemalja. Zvuči kao bajka, ali istina je.

Ilko je sa sedamnaest godina preuzeo brigu o dvojici braće, pa se tako njegov san o završenom fakultetu pretvorio u noćnu moru preživljavanja porodice, a kasnije i bježanja s ognjišta.

Završio je srednju školu, pa se zaposlio već prije poziva u vojsku u fabrici Sintetik u Ramićima.

Pred novu 1993. godinu, Ilko Ćorković vozio se u autobusu sa suprugom i jednoipogodišnjom ćerkom kako bi se sklonio od rata.

Smjestili su se u baraku broj 110, sedam kilometara sjeverno od grada Borgholma na švedskom otoku Oland.

Dolaskom u Švedsku, brzo je savladao jezik, pa upisao Ekonomski fakultet koji je bez problema završio iako mu se u međuvremenu, u izbjegličkom kampu, rodila još jedna ćerka.

Ilko je brzo upoznao grad u koji je došao i ljude preko fudbala koji je oduvjek volio igrati, a jako je ponosan na svog zemljaka Zlatana Ibrahimovića.

Ilko-Corkovic-3

Član je SDP-a koji je u Švedskoj na vlasti i izrazito je ponosan na politiku koju sprovodi njegova stranka s jako popularnim Stefanom Lofvenom kao šefom stranke i premijerom.

Švedska je odmah po dolasku Lofvenovog tima na vlast priznala Palestinu, u njegovoj vladi je i ministarka izbjeglica iz Foče Aida Hadžialić, a svi zajedno se mnogo zalažu za pomoć izbjeglicama pred kojima neki dižu bodljikavu žicu.

Ilko sada živi okružen brigom pet ženskih pripadnica koje najviše na svetu voli pored još žive majke.

(Telegraf.rs)