NovostiRS/BiH

Neće biti moguća isplata plate bez doprinosa?

0

Vlada Republike Srpske razmatra uvođenje novog sistema kontrole uz pomoć banaka, prema kojem ne bi bila moguća isplata neto plate bez doprinosa, potvrđeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

novac-marke

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ovaj sistem funkcioniše u Makedoniji tako da su zakonskim rješenjima obavezani isplatioci plata da elektronski obračun plata dostavljaju Poreskoj upravi koja softverski obavlja ukupnu kontrolu i elektonski daje nalog banci za isplatu, piše “EuroBlic”.

“Pokazao se veoma efikasnim jer se ne mogu isplatiti neto plate bez uplate doprinosa, čak i u slučajevima kada je za samo jednog zaposlenog netačan obračun. Tada sistem, u koji su uvezani isplatioci plata, Poreska uprava – Jedinstveni sistem socijalnog osiguranja i banke, to ne dozvoljava”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, mogućnost da se banke uključe u kontrolu uplate doprinosa omogućio bi i potpuni obuhvat svih zaposlenih, a banke bi isplaćivale isključivo po nalogu Poreske uprave.

“To za banke ne bi predstavljao novi angažman, niti novi profit. Bilo bi čak i investicija, zbog tehničke podrške uvezivanja sa Poreskom upravom i registrima isplatilaca plata”, rekao je Tegeltija.

“EuroBlic” u današnjem izdanju piše i da se o tome već neformalno razgovaralo sa bankama, ali da one nemaju jedinstven stav o ovom pitanju.

VRIJEME: Danas naoblačenje sa kišom

Previous article

Vladar kraljevstva Bafut ima 100 žena VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti