Ne zna se da li će Srbija tražiti izručenje Orića

Ministarstvo pravde Srbije ne može potvrditi da li će zatražiti izručenje Nasera Orića, koji je u Švajcarskoj uhapšen po interpolovoj potjernici koja je raspisana na zahtjev Srbije.

ministarstvo-pravde-srbije

Milica Vučković iz ministarstva pravde Srbije je rekla da nemaju zvaničnu potvrdu hapšenja, te da sve što zna su nezvanična saznanja iz medija.

Ministarstvo pravde BiH takođe nije moglo da potvrdi Orićevo hapšenje, niti da li je upućen protest zbog raspisivanja potjernice.

Advokat Lejla Čović koja brani Orića je kazala da još uvijek nije jasno na osnovu koje je potjernice uhapšen jer je iz januara 2014. godine Interpol izbrisao.

“Prema rezoluciji Ujedinjenih Nacija (UN) ako jedna država podigne potjernicu ima pravo da se uloži protest i onda bi trebalo da dođe do skidanja potjernice. Što znači da u ovom slučaju Orić ne može biti izručen Srbiji”, kazala je Čović u izjavi za BIRN-Justice report.

Orić je uhapšen na granici između Francuske i Švajcarske, nakon što je išao da obilježi dvadesetu godišnjicu od zločina u Srebrenici.