NovostiSvijet

NATO prijeti Rusiji: Ako nas napadnete, zažalićete!

0

Zamjenik glavnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou poručio je da će se Rusija suočiti sa brzim odgovorom ako pokuša da napadne članicu Saveza.

20160506211459_368488

– Ako Rusija pokuša da napadne neku od članica NATO-a, bez obzira jesu li njeni metodi prikriveni ili direktni, suočiće se sa brzim odgovorom i zažaliće zbog takve akcije – izjavio je Veršbou, a prenose agencije.

On je poručio da je NATO otvoren za dijalog s Rusijom. Agencije su nedavno prenijele vijest da će NATO poslati četiri dodatna bataljona u Poljsku i druge baltičke države, kako bi ojačao svoje granice sa Rusijom, u vrijeme kada Moskva pojačava vojne aktivnosti.

Prema pisanju američkih medija, zamjenik ministra odbrane SAD-a Robert Vurk potvrdio je da je riječ o navedenom broju jedinica, odnosno o 4.000 vojnika, i da su ta pojačanja odgovor na ruske aktivnosti oko Litvanije, Letonije i Estonije. U planu je da SAD osiguraju dva bataljona, a Njemačka i Velika Britanija preostala dva.

Niz incidenata u Baltičkom moru

Istovremeno, tri nove jedinice osnovane su na zapadu i jugu Rusije kako bi se “osujetilo jačanje snaga NATO-a”, izjavio je prije nekoliko dana ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Do kraja godine formiraće se dvije nove jedinice u zapadnoj vojnoj regiji i još jedna u južnoj vojnoj regiji”, rekao je Šojgu, prenose ruski mediji. Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni približili američkim vojnim brodovima ili avionima u nekoliko navrata.

U utorak, kad je Estonija optužila ruske avione da redono krše njen vazdušni prostor, NATO je kazao da neće oklijevati da “zaštiti svoje saveznike” u slučaju ruske “agresije”.

agencije

Direktorka biblioteke: Otkazujem kampanju zbog Čavićevih neistina

Previous article

Predsjednik Dodik proslavlja krsnu slavu (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti