Nastavljeni protesti u Beogradu

Učesnici 30. po redu protesta “Protiv diktature” okupili su se ispred Doma Narodne skuštine u Beogradu, a podršku im je pružio književnik Marko Vidojković.

Vidojković je rekao da je bitno podsjetiti da je prošlo mjesec dana od “najnedemokratskijih izbora u novijoj istoriji Srbije”.

“Na ovim čuvarima vatre je da izdrže jer diktator ide na iscrpljivanje”, kazao je Vidojković i rekao da ga protest “Protiv diktature” podsjeća na 1999. i proteste koje je tada organizovao Savez za promjene.

Tada su građani, kako je naveo, svaki dan dolazili sve do decembra, kada je zvanično proglašen kraj protesta.

“Onda je ostao (lider LDP) Čeda (Jovanović) sa čuvarima vatre. Dobro mi je poznato šta znači doći na ulicu i biti među ne tako velikim brojem ljudi, a protestovati protiv tako velike stvari kao što je bio Slobodan Milošević, ili nešto manje velike stvari kao što je Aleksandar Vučić. Ja sam došao da prenesem neke poruke iz prošlosti”, rekao je Vidojković. Povodom sutrašnjeg Dana slobode medija, Vidojković je konstatovao da je stanje katastrofalno, da su mediji blokirani, ali da ipak postoji neki protok informacija.

“Na stanicama s nacionalnom frekvencijom ne možete da čujete ništa objektivno, ali 1990. je bilo još gore. Ljudi se snalaze i uglavnom su na internetu”, rekao je Vidojković.

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se nekoliko desetina učesnika protesta, koji nose transparente “Socijalizam, a ne varvarstvo”, “Protiv terora vlasti”, “Izdaja”.

Protest je završen ispred redakcije dnevnog lista Danas u Ulici Alekse Nenadovića.

Današnji protest bio je posvećen Danu slobode medija koji se sutra obilježava.

Kolonu od nekoliko desetina učesnika ispred zgrade u kojoj je redakcija lista Danas dočekalo je nekoliko novinara i urednika tih novina.

Vidojković je rekao da su učesnici protesta “Protiv diktature” riješili da podrže list Danas i njegovo slobodno izvještavanje.

Rekao je i da se nada kako će cijela teritorija Srbije biti oslobođena od diktatora i da će na proteste dolaziti više ljudi.

Današnje okupljanje završeno je povicima “Sutra u šest”.

(Beta)