Nastavak suđenja Azri Bašić

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ratni zločin nad Srbima sa područja Dervente i okoline 1992. godine.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zatvorenicima.

Na početku suđenja 17. februara svjedoci Tužilaštva BiH Čedo Prodić i Željko Stajičić govorili su o ubistvu srpskog civila i izuzetno svirepom načinu na koji je Bašićeva zlostavljala Srbe koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi.

Prodić je ispričao da je 26. aprila 1992. godine sa komšijama iz naselja Čardak, u opštini Derventa, bio zarobljen i sproveden u Dom JNA u kojem je zatekao nekoliko komšija.

“Zatim je počelo udaranje i mučenje. Jugoslovenske pare smo morali da jedemo. Azra mi je rekla da jedem. Nisam je poznavao. Neko od vojnika je rekao: `Sad ćete vidjeti kako Azra udara`. Ušla je sa grupom vojnika. Meni je donijela hrvatsku zastavu da ljubim šahovnicu. Udarila me je u međunožje”, prisjetio se Prodić.

On je naveo da je Azra njega i Neđu Blagojevića “štrikom kao pse vodala po podu i udarala”, te da mu je bila slomljena i vilica.

Prodić je rekao da je Azra do besvijesti udarala Blagoju Đuraša i da je vodila vojnike da ga udaraju.

“Čuo sam da ga je Azra zaklala, ali nisam vidio. Pet do šest metara sam bio udaljen, a već je mrak počeo da pada. Mile Kuzmanović mi je govorio da mu je Azra odsjekla uvo i da je htjela da mu odsiječe polni organ”, posvjedočio je Prodić.

On je dodao da su zatvorenici morali da ližu krv sa čizama vojnika.

Svjedok Željko Stajičić je 26. aprila 1992. godine bio zarobljen u naselju Čardak i odveden u Dom vojske u Derventi u kojem se nalazilo između 25 i 30 ljudi koji su bili poređani uz zid.

On kaže da im je bilo naređeno da kleknu na koljena i da je tada počela tortura.

“Blagoje Đuraš bio je tu sa mnom, u redu šesti ili sedmi. Ta žena, kada je ušla sa grupom, čuvari su govorili: `Stiže Azra`. Na nogama su imali čizme, maskirne pantole i crne majice. Azra je imala oko 30 godina, muško držanje, oštro vojnički stav, kosa jaka, crna. Đuraša su udarali, čuo sam da je krkljao. Azra je bila ta koje su se očigledno svi bojali”, naveo je Stajičić.

On je rekao da ga je udarala i Azra, te da je primijetio kada je izvukla nož i kasnije je čuo da je zaklala Đuraša.

Stajičić kaže da tada nije znao ko je Azra, ali da danas svi znaju da je to Azra Bašić.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

(Srna)

Ad

You might also like

Komentariši