NovostiRS/BiH

Nasera Orića terete za ubistvo tri srpska civila

0

Zbog ratnih zločina u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice i Sabahudina Muhića, tadašnjeg vojnika Armije BiH. Terete se za ubistvo tri civila srpske nacionalnosti. Iz Tužilaštva samo – saopštenje.

naser-oric21

“Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je nakon višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu  i MUP-om RS, podigao je optužnicu protiv Nasera Orića za ratni zločin”, kaže se u saopštenju.

Sada je na potezu Sud Bosne i Hercegovine gdje je optužnica proslijeđena na potvrđivanje. Otkako je, popodne, stigla informacija o optužnici, u Srebrenici se samo o tome priča. Nenad Grujičić i kaže da zna za Orićeve zločine. Ali ne zna hoće li za njih i odgovarati.

Svi moraju da odgovaraju za zločine, pa i Naser Orić, kaže i Srebreničanin Dragan Cvjetinović. Pravda je, kaže, jednaka za sve.

“Konačno ovom optužnicom jedan barem korak je postignut prema nekom suživotu u Srebrenici jer vrijeme je bilo da i Orić odgovara a isto tako i Janko ili Marko, svi moraju da odgovaraju za zločine”, rekao je Dragan Cvjetinović iz Srebrenice.

Reakcije ne stižu samo od Srebreničana. Imali su šta da kažu i u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Pozdravljaju potez Tužilaštva i nadaju se potvrdi optužnice i i konačnoj pravdi za srpske žrtve iz Podrinja.

“Ono što je bitno da Orića treba izolovati iz sredine zbog mogućeg uticaja na svjedoke i ometanja postupka. Očekujemo da je ovo prvi korak a očekuje se da se postupak izvede do kraja i da Orić dobije osuđujuću presudu”, rekao je Milorad Kojić, predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

I srpski član Predsjedništva BiH rekao je svoje. Mladen Ivanić priznaje da ovo nije očekivao i da je, pomalo, iznenađen optužnicom.

“Naravno da pozdravljam i smatram da je to, nadam se,  početak procesa kojim bi pravosuđe pokazalo da je drugačije.  Nadam se da će ovo dobiti puni epilog na kraju i da će to biti prvi ozbiljniji znak da će se nešto valjda konačno promijeniti u pravosuđu BiH”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Svoje je rekla i Vasvija Vidović koja je, tokom suđenja u Haškom tribunalu, zastupala Nasera Orića. Ona kaže da će ga zastupati i pred Sudom BiH ali dodaje da je čudi današnja optužnica jer mu je, kako tvrdi, za ta djela već suđeno. Tužilaštvo BiH će, u istom krivičnom predmetu, uputiti zahtjev Švajcarskoj za izručenje Elfete Veseli, koja je osumnjičena da je 1992. ubila maloljetnog srpskog dječaka. atv

SRBAC: Jedanaesti Gastro fest

Previous article

CNN hvali Srbiju: Jedina zemlja koja je na ljudski način prihvatila migrante (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti