NovostiRS/BiH

Naser Orić: Nisam kriv!

0
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice prema optužnici podignutoj 27. avgusta ove godine.
naser-oric

Orićev saborac Sabahudin Muhić takođe se izjasnio da nije kriv.

“Sada će predmet biti upućen sudskom vijeću na glavne pretrese. Preuranjeno je govoriti o ishodu dok Tužilaštvo ne počne izvođenje svojih dokaza”, rekla je Lejla Čović, jedna od braniteljki Nasera Orića.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio 10. septembra navodi se da je Orić sa Sabahudinom Muhićem 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinio ubistvo tri zarobljenika sprske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je na prethodnom ročištu saopštilo da ima 30 iskaza i 10 direktnih svjedoka o navodnim zločinima koji su navedeni u tri tačke optužnice, a prema kojima su Orić i Muhić optuženi za ubistva Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva odbrana izjavila je da Tužilaštvo nema kredibilne svjedoke, što će dokazati tokom postupka, te da su njihove izjave kontradiktorne. Istakli su i da ne postoje dokazi za osnovanu sumnju protiv Orića.

Na ročištu održanom 28. septembra Oriću je proširena dozvola za kretanje na području cijele Federacije BiH, dok su mjere zabrane ostale na snazi.

Podsjetimo, Naser Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija. Haški tribunal pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici 2008. godine.

Klix.ba

Banjalučanin teže povrijeđen ispred lokala “Posljednja šansa”

Previous article

Omiljena srpska zabava se ukida: Domaćini neće moći da prodaju rakiju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti