NovostiSvijet

“Narednih šest meseci je ključno za sudbinu planete”

0

Odluke koje će svjetske vlade donijeti na seriji sastanaka u narednih šest mjeseci biće ključne za očuvanje naše planete, rekao je Džefri Saks, specijalni savjetnik UN i direktor Instituta Zemlje Univerziteta Kolumbija.

Planeta_Zemlja

Saks, koji važi za jednog od najvećih stručnjaka za održivi međunarodni razvoj, rekao je da će na sastancima u julu, septembru i novembru, “naša generacija imati najbolje šanse da se vrati na pravi put”.

Ovaj ekonomista smatra da su sastanci na kojima će se razmatrati pitanje finansiranja održivog razvoja i klimatskih promjena ključni za postavljanje kursa na svjetskom nivou kada je riječ o okončanju siromaštva i zaštiti prirodne sredine.

“Sad je pravi trenutak. Ovo je najbolja šansa de se vratimo na pravi put. Takve diplomatske mogućnosti javljaju se jednom u deset godina, a mi smo uspjeli da ih rasporedimo u šest mjeseci. Želimo da urode plodom”, rekao je Saks.

Ekonomista kaže da su novi ciljevi razvoja usmjereni na cijelu planetu, a ne samo siromašne dijelove.

Kao primjer naveo je usvajanje zdravijih, održivijih navika u ishrani.

“Nisam prava osoba da dijelim savjete o ishrani, ali mogu da preporučim okvire za vlade koji su u skladu sa ciljevima održivog razvoja. To će zahtijevati mnogo posla, jer takvih vodiča ili nema, ili su netačni”, kaže on.

Koraci koje zemlje treba da preduzmu je uvođenje poreza na nezdravu hranu i opasne proizvode.

Inače, Džefri Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija, otvorio je i ogranak globalne mreže za održivi razvoj u Srbiji – CIRSD – koji je osnovao Vuk Jeremić, njegov student. b92

Spremite se na vrućinu: Temperatura do 34 stepena

Previous article

Monika Radulović iz BiH pobjednica Mis Univerzuma u Australiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti