BalkanNovosti

Narandžasti alarm: Poplave prijete većem dijelu Srbije

0

U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuju se obilne padavine zbog čega može doći do izlivanja rijeka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu aktivirali narandžasti alarm.
poplave
U ovom zavodu ističu da će vrijeme tokom dana u većem dijelu Srbije biti oblačno sa kišom, slabog do umjerenog intenziteta dok se večeras, tokom noći i sutra očekuju znatno snažnije padavine.

– Narandžasti alarm upozorava večeras i tokom noći stanovnike jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na mogućnost poplava dok su sutra u opasnosti Pomoravlje, istočna i jugoistočna Srbija – objašnjava Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

Tokom nevremena na udaru će biti granice redovne odbrane od poplava na mnogim rijekama – prenosi Blic.

– Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave, Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj, na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama, Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do srijede sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja – upozorava Todorović.

Narandžasti alarm znači da će vrijeme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

– Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe – kaže Todorović.

Razvedravanje od četvrtka

– Od četvrtka se očekuje razvedravanje pa bi u petak, subotu i nedjelju mogli da imamo sunčano vrijeme i temperature veće od 20 stepeni – ističe Todorović.

novosti

Sloveniju paralizovali kiša i snijeg

Previous article

Pronašli tijelo muškarca u Vrbasu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan