Nalepnice na voću samo skinemo i ne obraćamo pažnju na njih: One kriju VAŽNE STVARI, evo šta znače!

Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, nalepnice na kori voća su nešto što većina ljudi ni ne pogleda, već instinktivno skine pre jela.

Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače. Međutim, one nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi broj koji otkriva važne podatke o načinu proizvodnje tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva.

Nalepnica sa četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takvi limunovi su označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Nalepnica sa pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je ono organskog porekla. Takva deklaracija znači da prilikom proizvodnje voća uopšte nisu korišćeni pesticidi.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija koja predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek 8.

(Telegraf.rs)