Nakon svađe zbog puta ubio komšiju!?

Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Asima Lele (61) iz sela Pediše, kod Sokoca, kojom ga terete za ubistvo Mirze Bukve (57) iz Sarajeva i nezakonito posjedovanje pištolja kojim je ubistvo izvršeno.

mirza_bukva

Sudsko vijeće Leli je istovremeno produžilo mjeru pritvora koja može trajati do izricanja prvostepene presude, a početak suđenja biće zakazan u roku od 30 dana. Optužnicom Leli se na teret stavlja da je 12. novembra prošle godine hicima iz pištolja teško ranio Mirzu Bukvu, koji je deset dana kasnije podlegao u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Zločin se dogodio na livadi pored Leline vikendice u selu Pediše. Istragom je utvrđeno da je pucnjavi prethodila kraća svađa, nakon koje je Lelo uzeo pištolj i pucao u Bukvu. Nakon zločina je pobjegao i dva sata kasnije je pronađen i uhapšen. Odmah je sproveden u policijsku stanicu gdje je utvrđeno da je bio pijan i izmjereno mu je 2,24 promila alkohola u organizmu.

Mještani Pediša tada su ispričali za Press da je do sukoba došlo zbog blokade puta. Naime, Mirza Bukva i njegova supruga su kobnog dana boravili u svojoj vikendici u selu Pediše, koja je 400 metara udaljena od kuće u kojoj živi Lelo. Oko 16 časova krenuli su za Sarajevo i usput su svratili do jedne komšinice da kupe domaći sir i mlijeko, zbog čega su morali da prođu putem pored Leline vikendice. Međutim, put je bio blokiran jer je Lelo na njega nabacao kamenje kako bi onemogućio prolaz svim automobilima. Vidjevši to Bukva je izašao iz automobila i pokušao da skloni kamenje, ali u tome nije uspio. Onda je pješice nastavio da ide prema prodavačici sira i mlijeka, a usput je naišao na pijanog Lelu i pitao ga zašto je blokirao put. Razmijenili su nekoliko riječi i Bukva je nastavio svojim putem, ali kada se vraćao prema vozilu Lelo ga je sačekao pred kućom i pucao mu u stomak, a potom je pobjegao.

Mještani pričaju da je nakon hapšenja policija dovela osumnjičenog Asima Lelu na lice mjesta i tvrde da je on bio toliko pijan da je tokom uviđaja čak pitao policajce da mu daju da popije još koju čašu rakije… Policija tokom večeri uopšte nije uspjela da ga ispita, čekajući da se otrijezni. Kada je ujutro “došao sebi” Lelo je odlučio da se brani ćutnjom i odbio je da razgovara s istražiocima i od tada se nalazi u pritvoru.

pressrs.ba