Nakon razgovora sa Dodikom željezničari prekinuli štrajk

Štrajkači su pristali na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika. Obustaviti su štrajk glađu. Ukoliko obećanja ne bi bila ispunjena vraćaju se na staro ali najavljuju i još rigoroznije mjere.

Predsjednik RS Milorad Dodik je stigao ranije na Željezničku stanicu u Banjaluci, gdje je direktno razgovarao sa predstavnicima štrajkača.

Čedomir Knežević, željezničar koji je u štrajku glađu, bio je na sastanku kod Milorada Dodika i tom prilikom štrajkačima je obećana isplata dugovanja saznaje ATV.

Štrajkači su ranije na svoju inicijativu otišli kod Dodika koji je obećao da će u roku od 24 časa biti isplaćena  februarska plata kao i da će se obustaviti disciplinski postupci protiv štrajkača.

Knežević se vratio na stanicu vozilom koje je obezbijedio Dodik i obavijestio ostale štrajkače o rezultatima sastanka. Očekuje se da donesu odluku o eventualnom prekidu štrajka nakon ovih obećanja.

Predsjednik Dodik je nakon sastanka otišao u Vladu RS.

Sastanku prisustvuju i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Sastanak se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Pruga je i dalje blokirana, a u međuvremenu je na stanicu stigao putnički voz koji će takođe  vjerovatno ostati blokiran.

Jutros su se radnici dogovorili da ukoliko im danas do 12 sati ne legne plata pozvaće i svoje porodice da im se priključe u štrajku.

Od jutros na stanicu pristižu još željezničari iz Doboja i Prijedora, a očekuje se da će ih biti još 150.

Podrška željezničarima od PDP-a

Partija demokratskog progresa /PDP/ smatra opravdanim i podržava zahtjeve radnika “Željeznica Republike Srpske”, a najavu novog zaduženja “šamarom radnicima i građanima koji ne mogu da ostvare svoja prava i kojima vlast duguje milione zarađene poštenim i predanim radom”.

PDP je saopštila da smatra sramotnim ponašanje Vlade Republike Srpske kojoj je “važnije da potroši 25 miliona KM za kupovinu helikoptera i za izgradnju nekoliko boksova za policijske pse nego da isplati zarađene plate željezničarima”.

Iz PDP-a upozoravaju vlast da bi prava radnika i životi njihovih porodica trebalo da budu mnogo važniji od “helikoptera, kućica za pse i drugih neracionalnih zaduživanja”.

Ova partija dodaje da su “Željeznice Republike Srpske” tipičan primjer do čega može da dovede nekontrolisano stranačko zapošljavanje i da za katastrofalno stanje, prije svega, treba da odgovara DNS, koji već dva mandata rukovodi ovim preduzećem, ali i kompletna vladajuća koalicija.

Plata pa prekid štrajka

Radnici “Željeznica Republike Srpske” spremni su da prekinu štrajk glađu i blokadu pruge pod uslovom da im danas bude isplaćena februarska plata, izjavio je Srni jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

“Jedan od štrajkača glađu Čedomir Knežević bio je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji nam je obećao isplatu dugovanja. Čekamo da se to realizuje i nakon toga smo spremni da prekinemo štrajk glađu i blokadu pruge”, rekao je Marin.

On naveo da štrajkači traže garancije za redovne isplate plata i toplog obroka u narednom periodu, da sa Upravom “Željeznica Republike Srpske” bude održan hitan sastanak u vezi isplate zaostalih dugovanja i da ne budu pokrenuti disciplinski postupci protiv štrajkača i učesnika protesta.

Nastavljena blokada pruge

Radnici “Željeznica Republike Srpske”, njih 300 nastavili su danas blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka kao znak solidarnosti sa 12 kolega koji su stupili u štrajk glađu, tražeći da budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Nastavljamo štrajk glađu i svaki momenat ovdje pristiže sve veći broj radnika koji nam daju podršku, blokirajući prugu i saobraćaj svih vozova. Ako se do 12.00 časova ništa ne riješi, radnici su pozvali članove svojih porodica, žene i djecu da nam daju podršku”, rekao je Srni jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

Marin kaže da su radnicima isplaćena sredstva za dva topla obroka i prevoz, ali da nastavljaju štrajk glađu jer traže isplatu februarske plate, naknada za kilometarsat, te da bude potpisan sporazum o daljoj realizaciji isplate dugovanja iz prethodnog perioda od oko 20 miliona KM ili oko 7.000 KM po radniku.

On je rekao da štrajkači glađu traže i da se ne pokreće disciplinski postupak protiv radnika zbog organizovanja protesta i štrajka glađu.

Kada je riječ o mogućim pregovorima štrajkača sa upravom Željeznica i resornim ministarstvom, Marin je naveo da je dobio informaciju da ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić organizuje sastanak sa predstavnicima sindikata “Željeznica Republike Srpske”.

“Obavijestio sam Vladu Republike Srpske da sindikati nemaju ništa sa štrajkom glađu koji nije organizovao sindikat, već radnici, među kojima ima onih koji nisu ni u jednom sindikatu. Sindikati nemaju mandat za pregovore o pitanju prekida štrajka glađu”, naveo je Marin.

On je rekao da će, ubuduće, u javnosti istupati isključivo kao jedan od štrajkača glađu, a ne kao predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajne i transportne djelatnosti Banjaluka.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” organizovali su krajem prošle sedmice protestnu šetnju u Banjaluci, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Nakon ove protestne šetnje, jedan broj radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu u Željezničkoj stanici Banjaluka.

(Foto: Twitter, N1)