Nakon pada Rake: Žene pale burke, muškarci se briju

Sirijske demokratske snage objavile su video snimak u kom žene iz Rake, nakon oslobađanja od terorista ID, spaljuju burke, a muškarci briju brade.

Sirijski civili iz Rake, koji su mjesecima bili najveće žrtve rata za oslobađanje tog sirijskog grada, u kom su vladali ekstremisti Islamske države, proslavili su oslobađanje od ID paljenjem burki i brijanjem brada, preno je Index.hr.

Taj portal podsjeća da su žene i muškarci bili prisiljeni da se držr strogih pravila oblaćenja i ponašanja u mjestima u kojima je vladala Islamska država. Na jednom snimku, koji su objavile Sirijske demokratske snage, saveza u kom dominiraju kurdski borci, grupa žena skinula je crnu odjeću i zapalila je nakon što su im članovi porodice oslobođeni.

Preživjeli su snimljeni kako gaze odjeću koju su morali da nose do prije nekoliko dana. “Dajte mi upaljač. Spaliću ovo. Neka odjeća koju su nas tjerali da nosimo bude prokleta”, poručila je jedna žena dok je druga poželjela isto i rekla da su joj borci ID spalili oca.

Snimljen je i jedan muškarac koji je došao do brijača i zatražio da mu obriju dugu bradu koju je morao da nosi pod režimom ID. “Sve odreži samo u inat njima”, rekao je, prenosi Index.hr

nezavisne