BalkanNovosti

Najveća kupovna moć na Balkanu u Hrvatskoj, najmanja u BiH

0

Građani Hrvatske imaju najveću kupovnu moć na Balkanu koja iznosi 59 posto evropskog prosjeka, dok je BiH najlošija sa 28 posto, procjena je Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat).

kupovina1_680_347_s_c1

Crna Gora je na nivou od 39 posto evropskog prosjeka, Makedonija i Srbija 36 posto, odnosno 35 posto, a Albanija 29 posto.

Bruto domaći prozivod po glavi stanovnika prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2014. godini iznosi 39 posto prosjeka EU.

Što se tiče stvarne individualne potrošnje po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori iznosila je 49 od evropskog prosjeka.

Prema Eurostatu, najveći nivo stvarne individualne potrošnje od zemalja regiona takođe ima Hrvatska i iznosi 59 posto od prosjeka.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad evropskog prosjeka, i iznosi 263 odsto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 45 odsto prosjeka EU.

Podaci pokazuju da od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 59 posto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 39 posto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja, prema prvoj procjeni, među zemljama članicama kretala između 51 posto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 40 posto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, prema prvoj Eurostatovoj procjeni, stvarna individualna potrošnja, po stanovniku prema standardu kupovne moći, kreće se u rasponu od 34 posto do 49 posto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 49 posto prosjeka EU.

Od zemalja u regionu stvarna individualna potrošnja je po stanovniku najveća u Hrvatskoj i iznosi 59 odsto prosjeka EU, dok je najniži u BiH i Albaniji sa svega 37 odsto odnosno 34 posto prosjeka EU.

(fokus.ba)

Uhapšen Ramuš Haradinaj

Previous article

OVAJ POSAO TRAJE SAMO 90 MINUTA, a plata je ogromna

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan