Najhrabrija Banjalučanka proslavila 24. rođendan, osmijeh jači od bolesti

od prnjavorski 0

„Draga naša Miki, s razlogom si došla na ovaj svijet na današnji dan i od tada ga mijenjaš na bolje. Sa svojih 24 godine stvorila si orbitu koja potiče i privlači sve što je dobro… Srećan ti rođendan, dušo naša mila!“

Ovim dirljivim riječima mama Snježana Gajić je čestitala rođendan svojoj ćerki Milani – Miki Gajić, koja se od 2007. bori sa okrutnom i još uvijek neizlečivom Laforinom bolešću, iščekujući spasonosni lijek, koji bi trebalo da stigne početkom iduće godine.

Naučnici privode kraju pripreme za proizvodnju ovog lijeka, a u istraživanjima su uspjeli upravo zahvaljujući porodici Gajić, koja je prikupila više od milion maraka donacija. Ovim novcem oni su podržali kanadski istraživački tim, na čelu sa profesorom Beržom Minasijanom, a od svoje misije Vitomir i Snježana Gajić nisu odustali ni 2014, kada je od Lafore preminula njihova starija kćerka Tatjana Taca.

– Naša Miki je uvijek spremna da pokloni osmijeh, mada joj je sve teže. Molimo Boga da izdrži dok ne stigne lijek – kaže mama Snježana za “EuroBlic”.

U domu Gajićevih nema velikog slavlja, jer je se svi trude da Milani, koja ne može da se kreće, niti da samostalno diše i izbacuje sekret, koliko je moguće olakšaju život.

Zato će, objašnjava mama, posjete rođaka i drugara biti tako raspoređene da što manje opterećuju slavljenicu. Poštujući njenu potrebu za mirom, na stotine prijatelja i podržavalaca Milani su poslali čestitke preko društvenih mreža, a lijepe želje na srpskom, engleskom, španskom i francuskom jeziku stižu i elektronskom poštom.

Među onima koji su je ipak posetili je njena vršnjakinja Gordana Milaković.

– Mom najdražem i najačem osmjehu koji je tu uprkos svim patnjama, srećan 24. rođendan! Svi imamo jednu želju i nju ćemo ispuniti do sledećeg rođendana, a to je pobijediti Laforu – poručila je Gordana.

O sudbini sestara Gajić i borbi ove porodice za spas “Lafora djece” Denis Bojić je snimio dokumentarni film „Lica Lafore“, koji je već obišao brojne festivale i izazvao pažnju širom svijeta.

Srećna porodica

Tatjani i Milani Gajić, do tada savršeno zdravim tinejdžerkama, u proljeće 2007. otkrivena je Laforina bolest, neizlečivo progresivno neurološko oboljenje, koje neumitno vodi ka gubitku intelektualnih i tjelesnih sposobnosti i fatalnom ishodu.

Uz teške patnje “Lafora djeca” mogu da požive maksimalno desetak godina. Taca i Miki su do tog trenutka rasle kao savršeno zdrave, aktivne i uspešne djevojčice, uz tatu Vitomira, uspješnog advokata, i mamu Snježanu, doktorku pedijatricu, koja je imala svoju privatnu ordinaciju.

Da su rođene u zaista skladnoj i srećnoj porodici, punoj ljubavi, svjedoči i riješenost njihovih roditelja da se, uprkos tragičnoj sudbini, bore za spas sve Lafora djece svijeta.

atv

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>