Najbolji medicinari pakuju kofere

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine napustilo je 137 ljekara, medicinskih sestara i tehničara koji u potrazi za boljim uslovima i plaćenijim poslom uglavnom odlaze u Njemačku.

20161027151541_394663

Pokazali su to podaci iz šest najvećih zdravstvenih ustanova Srpske, i to iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Međutim, pretpostavlja se da je broj medicinara koji su otišli u inostranstvo mnogo veći, jer su mnogi od njih i prije dobijanja radne knjižice u RS otišli preko granice. Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) lani je otišlo pet ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara.

Odlazak medicinara nastavljen je i ove godine. – Od 1. januara do 17. oktobra ove godine dobrovoljno je otišao jedan doktor medicine i 46 medicinskih sestara i tehničara – kažu u UKC RS. U UKC-u naglašavaju da zbog odliva kadra situacija nije alarmantna, te da je sličan trend prisutan i u zemljama regiona. – Problem odliva kadra prevazilazimo kroz bolju organizaciju i edukaciju zaposlenih, kao i nastojanje da zadržimo i dodatno zaposlimo najbolje profesionalce u RS – kažu u UKC RS. Međutim, u drugim zdravstvenim ustanovama tvrde da se suočavaju sa deficitom kadra. Bolnica “Kasindo” u Istočnom Sarajevu kuburi sa manjkom ljekara specijalista ortopedije, neurohirurgije i dječije hirurgije. – Nas su u posljednje dvije godine napustila dva ljekara, jedna medicinska sestra i dva medicinska tehničara – rekao je direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović.

U dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” neplaćeno odsustvo ove godine je tražilo 11 medicinskih tehničara i jedan viši fizioterapeut. – Po sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta trenutno nam nedostaje 14 ljekara specijalista – rekao je direktor dobojske bolnice Vlado Đurđević. Direktor bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Siniša Maksimović kaže da su ovu ustanovu u posljednje dvije godine napustili specijalista radiologije i medicinska sestra. Ni bolnicu Prijedor nije zaobišao odliv kadra, odakle je u posljednje dvije godine otišlo šest medicinara. S druge strane, bolnica u Trebinju je jedina koja se može pohvaliti time da je niko nije napustio u posljednje dvije godine.

Naprotiv, u Trebinju su primili tri nova ljekara. Da je situacija alarmantna tvrdi predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih tehničara i babica RS Ranko Palačković. – Najgore od svega je to što nam odlaze najpametniji i mladi stručnjaci. Ostaće da nas liječi starije osoblje, među kojima su mnogi već nesposobni za rad – kaže Palačković i dodaje da u našim bolnicama mladi ljekari i medicinari počinju da rade samo kako bi stekli radno iskustvo da bi mogli da nastave da rade u inostranstvu. Razlog za odlazak su, kako kaže, i mnogo bolje plate u drugim zemljama.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da i pored finansijskih poteškoća nastoje da unaprijede zdravstveni sistem u Srpskoj i obezbijede uslove rada kako bi u njima zadržali najbolji kadar.

Medicinsko osoblje koje je u posljednje dvije godine napustilo bolnice u RS UKC RS  Banjaluka 2015. godina pet ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara 2016. godina jedan ljekar i 46 medicinskih sestara i tehničara Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj 2015. godina jedan ljekar na neplaćeno odsustvo od godinu dva medicinska tehničara 2016. godina 11 medicinskih tehničara jedan viši fizioterapeut Bolnica Prijedor 2015. godina tri medicinske sestre i jedan dr specijalista neurologije 2016. godina tri medicinske sestre i jedan dr specijalista patološke anatomije Bolnica “Kasindo” Istočno Sarajevo 2015. i 2016. godina dva ljekara jedna medicinska sestra dva medicinska tehničara Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina 2015. i 2016. godina jedan specijalista radiologije jedna medicinska sestra Bolnica Trebinje niko je nije napustio u 2015. i 2016.

glassrpske.com