Najbolje pamtimo do 25. godine

Prosječna osoba najbolje pamti događaje koji su se dešavali od njene 15. do 25. godine. I to ne samo lične, već i opšte, poput filmova, utakmica, političkih previranja.

I dok su svi saglasni da u ovom periodu najviše pamtimo, naučnici se spore oko razloga.

Jedni misle da se življe sjećamo prvih iskustava, poput prvog poljupca, seksa, vozačke lekcije, što se uglavnom dešava u ovih deset godina. Drugi kažu da odgovor leži u tome što o ključnim događajima iz ovog perioda i kasnije razgovaramo.

Međutim, međunarodni tim istraživača ima treću pretpostavku: od 15. do 25. godine se formira identitet, pa prikupljamo informacije i uspomene koje će nas definisati do kraja života.

Da bi testirali ovu teoriju, zamolili su ispitanike da sa liste Oskarom nagrađenih filmova i muzičkih hitova objavljenih između 1950. i 2005. godine, izaberu one kojih se sjećaju. Od toga je trebalo i da izaberu pet omiljenih naslova, kako bi ustanovili da li ljudi jednako pamte događaje koji im ništa ne znače i one koji su im važni.

Zaključak je potvrdio početnu pretpostavku – ispitanici se nisu bolje sjećali filmova i pjesama koji im nisu bili omiljeni u periodu od 15. do 25. godine, nego u drugim životnim razdobljima.

Izvor: Novosti