NovostiSvijet

Naftaši, spremite se – crno zlato ide na 100 $

0

Cene sirove nafte bi mogle da uzlete na 100 dolara za barel koliko već naredne godine.

Problemi sa isporukama nafte iz Irana i Venecuele verovatno izvršiti pritisak na globalno energetsko tržište, tvrde analitičari Benk ov Amerika Meril Linč.

Cena fjučersa severnomorske nafte tipa “brent”, koja se trenutno kreće oko 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara za barel u drugom tromesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Cene “crnog zlata” bi, međutim, mogle da porastu još više, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude.

Pogoršanje situacije u Iranu može da pogura cene na 100 dolara, odnosno na nivo koji nije viđen još od 2014. godine, kažu analitičari.

Nafta “brent” dostigla je najviši nivo u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Tramp ranije ove nedelje rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut pre tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu.

Iran navodno proizvodi četiri odsto od ukupnih globalnih isporuka, i ima dnevnu proizvodnju od oko 3,8 miliona barela.

Analitičari očekuju da će OPEK i Rusija postepeno smanjiti količine koje drže podalje od tržišta. Međutim, ukoliko se ne povuku iz svog sadašnjeg sporazuma o ograničavanju proizvodnje, situacija na globalnom tržištu će, kako ocenjuju, postati zategnutija i cene će se povećati.

b92

Baba zatekla konja u dvorištu, unuka ga naručila onlajn

Previous article

Pokazala previše: Manekenka se pojavila u potpuno prozirnoj haljini bez grudnjaka

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti