Na Trampov zahtjev: Novi Pentagonov plan za uništenje Islamske države

Novi borbeni plan za pobjedu nad Islamskom državom Pentagon je podnio Bijeloj kući, pošto je predsjednik Donald Tramp tražio da vojska nađe način za uništenje te džihadističke organizacije.

Jedan od stubova Trampove predsedničke kampanje bio obećanje da će ubrzati borbu protiv Islamske države, pošto je kritikovao prethodnog predsednika Baraka Obamu da mu je za to trebalo suviše dugo vremena.

Poslije preuzimanja dužnosti, Tramp je dao Ministarstvu odbrane 30 dana da sačini osvrt na dosadašnji napredak i sastavi sveobuhvatni plan za “totalno uništenje” Islamske države.

Početni nacrt tog plana sada je završen i ministar odbrane Džejms Matis ga je predao Trampovim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost, javlja AFP.

Opcije ponuđene u tom povjerljivom dokumentu su preliminarne i treba da budu dodatno razrađene, izjavio je portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis.

“Radi se o brzoj pobjedi nad Islamskom državom. Nastavićemo dijalog u našem lancu komandovanja u procesu razvoja tog plana”, rekao je Dejvis.

AFP navodi da ponuđeni predlozi najvjerovatnije nude mogućnost slanja više američkih trupa na Bliski istok i agresivniji stav Pentagona u drugim ključnim oblastima.

(RTS)