MagazinZanimljivosti

Na Antarktiku se desilo nešto što je potpuno ZBUNILO NAUČNIKE: Možda se otvara NOVI PROZOR FIZIKE

0

Nešto misteriozno dolazi sa zaleđenog tla Antarktika i to bi moglo da uzdrma fiziku kakvu poznajemo. Naučnici ne znaju šta je tačno u pitanju, ali veruju da je u pitanju neka vrsta kosmičkog zračenja – visokoenergetske čestice koje su kroz svemir prodrle do Zemlje i ponovo našle put nazad.

Ali naučnici znaju da grupa čestica – koje čine ono što se zove Standardni model fizike elementarnih čestica – ne može tako da se ponaša. Postoje niskoenergetski neutrino koji nepromenjeni mogu proći kroz kilometre stenja, ali visokoenergetski neutrino, kao i druge visokoenergetske čestice imaju “velika presecanja”. To znači da će one skoro uvek udarati u nešto ubrzo nakon što prodru u Zemlju i nikada neće izaći na drugu stranu.

Postavljanje antene ANITA
FOTO: NASA / PROMO
Postavljanje antene ANITA

Sve je to poznato, ali ipak, od marta 2016, naučnike muče dva događaja na Antarktiku, gde su kosmički zraci izbili iz Zemlje i detektovala ih je balonom nošena Antarktička impulstivna tranzinta antena (ANITA) američke svemirske agencije NASA, koja je preletala južni kontinent.

Ova antena je napravljena da lovi kosmičke zrake iz spoljnog svemira, pa je naučna zajednica bila uzbuđena kad je instrument detektovao čestice koje su izgledale kao da izbijaju sa Zemlje umesto da se spuštaju ka njoj iz svemira. S obzirom da se kosmički zraci ne ponašaju tako, naučnici su počeli da se pitaju da li su ti misteriozni zraci sastavljeni od dosad nepoznatih čestica, piše “Lajv sajens”.

Umetnička vizija mlazeva neutrinaFOTO: PROFIMEDIA
Umetnička vizija mlazeva neutrina

VIŠE OD DVE ANOMALIJE

Opservatorija
FOTO: COURTESY OF ICECUBE NEUTRINO OBSERVATORY / PROMO
Opservatorija “AjsKjub”

Nova studija tima astrofizičara sa Univerziteta Pensilvanija objavljena juče pokazala je da je bilo više mlazeva visokoenergetskih čestica koji se kreću na gore od ona dva koje je detektovala ANITA. “AjsKjub” –druga velika opservatorija za posmatranje neutrina na Antarktiku – detektovala je slične čestice tri puta, iako niko do sada nije povezao te događaje sa misterijom ANITA-e.

Kombinovanjem rezultata “AjsKjuba” i ANITA-e istraživači Univerziteta Pensilvanija su izračunali da, kojagod čestica da izbije sa Zemlje, postoji mnogo manje od 1:3,5 miliona šanse da je ona deo Standardnog modela.

– Bilo je jasno od starta da, ako su anomalije koje je zabeležila ANITA nastale zbog čestica koje su prošle hiljade kilometara kroz Zemlju, onda te čestice verovatno nisu deo čestica Standardnog modela – rekao je Maurisio Bustamante, astrofizičar Instituta Nils Bor na Univerzitetu Kopenhagen.

Ako čestice Standardnog modela uzrokuju ove anomalije, onda su one neutrini, kažu naučnici. Ali, neutrino ove energije ne bi trebalo da prođu kroz Zemlju dovoljno često da ih ANITA ili “AjsKjub” detektuju.

Naučnici tvrde da konvencionalne čestice ne mogu ovako putovati kroz Zemlju, ali nema dovoljno podataka da budu sigurni.

blic.rs

SLIJEDI BORBA ZA SVJETSKU MEDALJU Srbija izborila polufinale uprkos porazu od Poljske

Previous article

Audi primio više od 10.000 narudžbina za električni SUV

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin