MagazinZanimljivosti

Muškarci će uskoro moći da zatrudne?

0

Doktor Ričard Polson, direktor Američkog društva za reproduktivnu medicinu, tvrdi da će zahvaljujući razvoju na polju transplantacije materice muškarci u skoroj budućnosti moći da zatrudne.

Velika uspješnost transplantacije materice kod žena znači da bi slične operacije mogle uskoro da se vrše i na pacijentkinjama koje su rođene kao muškarci, navodi Polson, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost.

Transseksualci će tako u budućnosti moći da imaju djecu.

“Ne vidim nijedan anatomski razlog zašto materica ne bi mogla da bude presađena u tijelo transseksualne osobe. Tako nešto bi moglo da se dogodi već sutra”, rekao je Polson na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu.

Ipak, s obzirom na to da bi cijela procedura mogla da bude ekstremno komplikovana, žene koje su biološki rođene kao muškarci najvjerovatnije će morati da se porode carskim rezom.

One će takođe najvjerovatnije sve vrijeme primati hormonsku terapiju, kako bi se podstakle biološke promjene koje inače nastaju u tijelu tokom trudnoće. Od 2014. godine najmanje pet žena u Švedskoj donijelo je na svijet bebe koje su se razvijale u presađenim matericama.

Rusija i Amerika se posvađali oko BiH

Previous article

Vatrogasci spašavali djevojku u crvenim tangama

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin