Multimilioner sudi na finalu Lige šampiona

Multimilioner iz Švedske, nekadašnji sportski novinar, sudiće meč sezone – finale Lige šampiona. Neke fudbalske sudije zarađuju i do 90.000 evra godišnje, ali to je za Jonasa Eriksona najmanje bitno.

20160506202853_368477

Šveđanin je prije nekoliko godina, kada je prodao 15 odsto udjela u firmu Sports medija, postao multimilioner. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko osam miliona evra! Neki bi rekli da je to i odlučujući kriterijum UEFA zbog kojeg je finale Lige šampiona, između Reala i Atletiko Madrida, dodijeljeno upravo iskusnom 42-godišnjem arbitru. Šalu na stranu.

Na San Siru u Milanu, 28. maja, Šveđanin će imati pune ruke posla, a ujedno će meč za titulu prvaka Evrope biti i najveće dostignuće u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Profesionalac je od 1994. godine i do sada je od značajnijh događaja sudio finale Super kupa Evrope između Ćelsija i Bajerna 2013. godine.

Bivši sportski novinar dijelio je pravdu na Evropskom prvenstvu godinu dana ranije i na Mundijalu 2014. Prošle godine u finalu Lige šampiona, kada su igrali Juventus i Barselona, Erikson je imao ulogu četvrtog sudije. Real je dva puta pobijedio i jednom odigrao neriješeno kada mu je sudio Erikson, ali je i Atletiko bez poraza kada je Šveđanin bio glavni arbitar. “Jorgandžije” imaju jednu pobjedu i remi.

mondo