Moskva i Vašington dogovorili prestanak neprijateljstava u Siriji

Rusija i SAD su postigle dogovor o prestanku neprijateljstava u Siriji, rekao je danas izvor iz delegacije sirijske opozicije.

Sirija-zastava

Sporazum o prestanka neprijateljstava u Siriji je postignut između Moskve i Vašingtona u Ženevi i trebaće da se odobri na visokom nivou, potvrdio je danas izvor iz delegacije sirijske opozicije, iz grupe Moskva-Kairo koja je uključena u razgovore.

“Dokument o prestanku neprijateljstava u sirijskom konfliktu je spreman, Rusija i SAD su ga odobrile. Ovaj dokument treba dalje da se usvoji na visokom nivou”, potvrdio je izvor za agenciju RIA “Novosti”.

Dokument će, kako navodi izvor, “stupiti na snagu nedjelju dana nakon što bude usvojen”.

Izvor je rekao da se dokument o prestanku neprijateljstava ne odnosi na “Islamsku državu” i “Nusra front”.

Opozicija pristaje na primirje ako Moskva obustavi vazdušne udare

Sirijska opozicija je pristala na primirje u trajanju od dvije do tri sedmice ukoliko Moskva prestane sa svojom kampanjom vazdušnih napada, rekao je danas izvor blizak mirovnim pregovorima koji se održavaju u Ženevi.

Primirje će moći biti produženo, a podržavaju ga sve strane, osim “Islamske države”, rekao je isti izvor.

Uz pomoć ruskih vazdušnih udara koji su počeli u septembru prošle godine u znak podrške predsjedniku Bašaru Al Asadu, državne snage su uspjele da zaustave nadiranje pobunjeničkih jednica i preokrenu borbe u svoju korist.

 srna