NovostiSvijet

Morsiju smrtna kazna zbog masovnog bjekstva iz zatvora

0

Sud u Egiptu izrekao je danas smrtnu kaznu bivšem predsjedniku Muhamedu Morsiju povodom masovnog bjekstva osuđenika iz zatvora 2011. godine. Prethodno je sud Morsiju izrekao kaznu od 25 godina zatvora po optužnici za špijunažu i saradnju sa stranim grupama.

morsi

Sud je u maju predložio izricanje smrtne kazne i dostavio ovu preporuku velikom muftiji Šavkiju Alamu, najuticajnijoj vjerskoj ličnosti u ovoj zemlji. Ovaj korak neophodan je po zakonu za izricanje smrtne kazne.

Ista kazna izrečena je i lideru “Muslimanskog bratstva” Mohamedu Badijeu. U odsustvu su na smrtne kazne osuđeni utcajni sveštenik Jusef al Karadavi i grupa od preko 80 ljudi.

Na ove presude mogu se uložiti žalbe.

Morsi i Badije prethodno su osuđeni na zatvorske kazne od po 25 godina zbog špijunaže i saradnje sa stranim grupama.

Islamista Morsi bio je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, a vojska ga je svrgnula sa vlasti poslije masovnih protesta 2013. godine.

On je tvrdio da je sud nelegitiman i optužio bivšeg vojnog komandanta Abdela Fataha al Sisija da je izvršio državni udar.

Sisi, aktuelni egipatski predsjednik, tvrdi da “Muslimansko bratstvo” predstavlja veliku opasnost po nacionalnu bezbjednost. srna

Poklon bonusi za dopune od 5 do 50 KM

Previous article

Turiste u Herceg Novom dočekale suve česme i radovi na šetalištu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti