NovostiRS/BiH

Mlijeko iz BiH uskoro u EU

0

Mljekara “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Megle” iz Bihaća, “Milkos” iz Sarajeva i Mljekara “Livno” počeće da izvoze mlijeko u EU za oko dva mjeseca, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH.

mlijeko-crna-gora

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda STK BiH pozdravila je odluku Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo /FVO/ i davanje odobrenja za izvoz mlijeka u EU iz mljekara koje su ispunile neophodne uslove za izvoz.

Iz STK ističu da ovo predstavlja ohrabrujuću vijest za mljekarsku industriju BiH, pogotovo imajući u vidu da je Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno Komora, uložila velike napore kako bi se ukazalo na strateški značaj ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, kao i ostalih animalnih proizvoda iz BiH, što treba da predstavlja dugoročni cilj BiH.

Ispunjenje uslova za izvoz je i jedan od najviših prioriteta od strateškog značaja za privredu BiH, na šta je Komora već duži period ukazivala i predlagala određene mjere, navodi se u saopštenju.

U ime Grupacije proizvođača mlijeka STK BiH je pozitivno ocijenila sve napore i dosadašnje rezultate Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, te izrazila nadu da će i ostale aktivnosti koje je neophodno sprovesti s ciljem boljeg pozicioniranja mliječne industrije BiH biti u dogledno vrijeme pokrenute i realizovane.

Industrija mlijeka u BiH nesporno je jedna od najkonkurentnijih i najbolje uređenih grana agroindustrije, čiji je izvoz dominirao ukupnim izvozom prehrambenih proizvoda na tržište Hrvatske, prije njenog pristupanja EU, a potom je uspješno preusmjeren na tržišta CEFTA 2006, kao i domaće tržište, napominju iz STK.

U saopštenju se navodi da bi proširenje potencijalnog izvoznog tržišta omogućilo znatno povećanje proizvodnje mlijeka, razvoja novih proizvoda, povećanje zaposlenosti i izvoza, smanjenje uvoza i deficita.

Osim direktnog efekata na razvoj industrije mlijeka, posredno bi povećanjem stočnog fonda bio podstaknut i razvoj drugih pratećih grana, poput industrije stočne hrane, građevinarstva za izgradnju novih kapaciteta, prevoza za povećane isporuke sirovina i gotovih proizvoda.

Evropska komisija pohvalila je BiH zbog utvrđivanja i usvajanja Akcionog plana, zahvaljujući kojem je veoma blizu početka izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

FVO obavijestila je Kancelariju za veterinarstvo BiH da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u Uniju smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a.

Prnjavor: Tradicionalna roštiljada na parking prostoru KC METALEX

Previous article

Google: Možete zaraditi 40.000 dolara

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti