Mještani ogorčeni: Leći ćemo na prugu, možda nas tada ozbiljno shvate

Pružni prelaz Grabovica kod Doboja gdje je poginulo troje članova porodice Đedovac nije obezbijeđen onako kako traže mještani, a zbog ignosiranja njihovih zahtjeva da se tu postavi rampa najavljuju da će, ako treba, i leći na prugu.

Mještani tvrde da na pružnom prelazu postoji samo Andrejin krst, ali da nema nikakve druge signalizacije koja je neophodna. Po podacima Saveza MZ Stanovi, na ovom pružnom prelazu od 2012. godine do danas ovo je četvrta nesreća. Prije četiri godine na njemu je teško povrijeđen dječak, a u dva slučaja oštećena su auta.

Ispred Savjeta MZ više puta smo pisali Željeznicama RS sa zahtjevom da se riješi signalizacija na ovom pružnom prelazu. Nikada nismo dobili odgovor. Tražili smo svjetlosnu ili zvučnu signalizaciju, ali najbolje bi bilo da postave rampu – kaže predsjednik Saveta MZ Stanovi Željko Ninković.

Mještani pričaju da je zbog objekata koji se nalaze uz prugu 50 do 100 metara sa lijeve i desne strane preglednost toliko mala da vozači doslovno moraju da stanu na pružni prelaz da bi primjetili voz. Za neke to je mogući uzrok nesreće u kojoj su u noći između subote i nedelje poginuli supružnici Zlatko (53) i Slavica (46) Đedovac i njihove ćerke Kristina (17) i Nikolina (18).

Nikolina sa majkom Slavicom

 

Noću je tu još opasnije, posebno jer duž pruge ide i magistralni put, pa vozači ne mogu dobro da procijene da li vide farovove od vozila sa puta ili voza – pričaju mještani.

Zbog ove tragedije iz Saveta MZ upozoravaju da više niko ne smije da čeka ni sekund da se riješi problem. U slučaju da i nakon ovog slučaja niko od nadležnih ne reaguje, ističu da su spremni da blokiraju put, te legnu na šine.

Sahrana tri člana porodice Đedovac biće obavljena danas u 13 časova na mjesnom groblju Stanovi. Njihova starija ćerka Nikolina (18), koja je u udaru voza zadobila teške povrede, preminula je sinoć u UKC RS u Banjaluci i biće sahranjena naknadno.

Kristina Đedovac

Porodica Đedovac nastradala je u nedjelju u 2.57 dok su se vraćali kući iz Doboja, gdje su djevojke bile na rođendanu. Tada je u njihov “pasat”, koji je vozila Slavica, udario voz koji je išao iz smjera Banjaluke prema Doboju.

Obdukcija je pokazala da su roditelji preminuli na licu mjesta, a Kristina pola sata nakon udara voza.

Otac je imao teške povrede grudnog koša, raspuknuće pluća i prelom rebara, majka iščašenje zgloba između glave i kičme, a njihovoj ćerki od siline udara razorena je jetra, te je dobila unutrašnje krvarenje.

Školski drugari u šoku

Tragedija kakva se ne pamti juče je zavila u crno Stanove, mjesto gdje je porodica živela. Slična je slika i u Medicinskoj školi u Doboju koju su pohađale sestre.

Kako smo saznali, njihovi školski drugari iz razreda juče nisu bili u školi zbog pretrpljenog šoka i nisu bili u stanju da dođu na nastavu. Zbog tragične smrti porodice Đedovac danas je u Doboju Dan žalosti.

 (EuroBlic)
Ad

You might also like

Komentariši