Mještani bijesni: Ostavio četiri krave i dva telenceta da se smrzavaju na debelom minusu

Posle negodovanja, burnog reagovanja i prijava meštana Alakinca kod Surdulice, nehumani stočar Aleksandar Ivanović je po nalogu Komunalne inspekcije vratio sa zaleđene utrine u staju četiri krave i dva teleta.

 

Goveda su se više od 20 dana nalazila na zavejanoj i zaleđenoj seoskoj livadi. Na debelom minusu jela su seno pomešano balegom u stajnjakom, koje je neodgovorni vlasnik donosio. Meštani Alakinca tvrde da stočar Aleksandar Ivanović tri godine goveda čuva na seoskoj ledini, jer mu je staja u porodičnom dvorištu navodno prebukirana drugim kravama.

– Po nalogu Komunalne inspekcije 13.januara preduzeta je akcija uklanjanja krava i teladi. Vlasniku su pomogli meštani da goveda vrati u štalu. O svemu sam obavestio republičku Veterinarsku inspekciju, koja će odlučiti da li će protiv vlasnika stada podneti krivičnu prijavu, izjavio je za “Blic” šef Opštinske inspekcije u Surdulici Srba Vučković.

Meštani Alakinca zgražavaju se zbog mučenja goveda i osuđu vlasnika ugroženog stada, koje se gladno i žedno na otvorenom zlopati po kijametu i debelom minusu. Krave jesu fascinantni simbol snage i izdržljiovosti, ali meštane uznemirava neodgovornost i nehumanost vlasnika. Pogotovo što su krave i dva teleta spavale na vlažnoj i zaleđenoj ledini, po snegu i neviđenom mrazu. Da bi utoilile žeđ, goveda su nogama razbijala led.

– Danima svi pričaju o ovom nemilom slučaju, prijavljuju vlasnika, nema reakcija. Žalosno je i grehota da stoka zimuje na otvorenom. Neverovatno je da se životinje ovako muče. Trebalo bi vlasnika vezati za drvo, da oseti kako je napuštenoj stoki. Valjda će neodgovorni vlasnik da odgovara zbog mučenja domaćih životinuja – priča ozlojeđeni meštanin Alakinca.

Meštanima Alakinca vlasnik ugroženog mučenog stada Aleksandar Ivanović pravdao se da u punoj štali već ima desetak brava i da nema mesta za četiri krave i dva teleta. Čak je potvrdio da više od tri godine stoku čuva na utrini.

 Izvor: Blic