Misteriozni Kinez poklonio Americi 18 milijardi dolara

Kinez je svoje akcije u vrijednosti od 18 milijardi dolara dao američkom dobrotvornom fondu. Ko je ovaj dobrica i zbog čega je to uradio — ostaje nepoznanica.

U Kini postoji uticajni konglomerat „HNA grup“, koji ulazi u petsto najvećih kompanija na svijetu u oblastima avionskih kompanija, logističkih kompanija, banke, hotela i drugim. Prošle godine je bila najveći strani investitor u američku ekonomiju. Ko posjeduje „HNA grup“ nije sasvim jasno.

Na papiru su osnivači kompanije i nekoliko menadžera, a 23 odsto se nalazi u vlasništvu jednog kineskog dobrotvornog fonda. Krajem jula je objavljeno da će 29 odsto fonda biti predato u još jedan dobrotvorni fond, registrovan u Americi.

Ovu imovinu predaje SAD Guan Đuen, njihov nominalni vlasnik. O Guanu se ništa ne zna, osim da ima više od 30 godina, ali manje od 40. Kako je on postao vlasnik tako velikog bogatstva — 29 odsto fonda se procjenjuje za 18 milijardi dolara — nepoznato je. Istina, izvršni direktor HNA Adam Tan u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ izjavio je da Guan nikad nije posjedovao toliki novac.

Po njegovim riječima, Guan je bio samo nominalni vlasnik akcija. Bilo kako bilo, ali u SAD se pojavio novi fond sa imovinom koja se može uporediti sa onima koje su u dobrotvorne svrhe predali Bil Gejts i Voren Bafet.

Kako piše „Njujork tajms“, 18 milijardi dolara je cifra koju su skoro sve američke korporacije zajedno dale u ove svrhe u 2016. godini. Zašto su „HNA grup“ i njeni vlasnici odlučili da daju tako ogromnu sumu u dobrotvorne svrhe nije poznato — pretpostavlja se da je reč o smanjenju poreza.

sputnik