NovostiSvijet

Misteriozni Kinez poklonio Americi 18 milijardi dolara

0

Kinez je svoje akcije u vrijednosti od 18 milijardi dolara dao američkom dobrotvornom fondu. Ko je ovaj dobrica i zbog čega je to uradio — ostaje nepoznanica.

U Kini postoji uticajni konglomerat „HNA grup“, koji ulazi u petsto najvećih kompanija na svijetu u oblastima avionskih kompanija, logističkih kompanija, banke, hotela i drugim. Prošle godine je bila najveći strani investitor u američku ekonomiju. Ko posjeduje „HNA grup“ nije sasvim jasno.

Na papiru su osnivači kompanije i nekoliko menadžera, a 23 odsto se nalazi u vlasništvu jednog kineskog dobrotvornog fonda. Krajem jula je objavljeno da će 29 odsto fonda biti predato u još jedan dobrotvorni fond, registrovan u Americi.

Ovu imovinu predaje SAD Guan Đuen, njihov nominalni vlasnik. O Guanu se ništa ne zna, osim da ima više od 30 godina, ali manje od 40. Kako je on postao vlasnik tako velikog bogatstva — 29 odsto fonda se procjenjuje za 18 milijardi dolara — nepoznato je. Istina, izvršni direktor HNA Adam Tan u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ izjavio je da Guan nikad nije posjedovao toliki novac.

Po njegovim riječima, Guan je bio samo nominalni vlasnik akcija. Bilo kako bilo, ali u SAD se pojavio novi fond sa imovinom koja se može uporediti sa onima koje su u dobrotvorne svrhe predali Bil Gejts i Voren Bafet.

Kako piše „Njujork tajms“, 18 milijardi dolara je cifra koju su skoro sve američke korporacije zajedno dale u ove svrhe u 2016. godini. Zašto su „HNA grup“ i njeni vlasnici odlučili da daju tako ogromnu sumu u dobrotvorne svrhe nije poznato — pretpostavlja se da je reč o smanjenju poreza.

sputnik

 

Vanjin pozdrav budi ogromnu snagu za pobjedu

Previous article

Evo zašto obavezno trebate da operete lubenicu čim je donesete kući

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti