NovostiRS/BiH

Mišić: Neka štede na opremi, a ne na platama radnika

0

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je danas da sindikat traži da se sredstva u budžetu uštede na stavci javne investicije, odnosno izdacima za nabavku postrojenja i opreme, a ne na platama radnika.

“Neka prepolove, pola neka ide prema korisnicima budžeta, a druga polovina neka ostane”, rekla je Mišićeva novinarima u Narodnoj skupštini komentarišući Prijedlog Budžeta Republike Srpske za 2017. godinu.

Ona je dodala da je uštede moguće napraviti na istoj stavci u dijelu izdataka za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata, za šta je planirano 16,2 miliona KM.

Mišićeva je rekla da su radnici koji se finansiraju iz budžeta danas u Banjaluci mirnom protestnom šetnjom pokazali nezadovoljstvo i da su protiv bilo kakvog smanjenja plata.

“Sindikati su pregovarali i imali su neoborive argumente, nije tačno da nisu željeli da pregovaraju, ali nisu željeli da prihvate smanjenje plata”, istakla je Mišićeva i navela da je na protestima bilo onoliko radnika koliko su ih pozvali predstavnici četiri granska sindikata.

Ona je dodala da se mora raditi i na povećanju plata radnika u realnom sektoru.

Prema njenim riječima, ova godina je bila jedna od najtežih kada je riječ o radničkim pravima, s obzirom da se od sredine godine počeo primjenjivati Zakon o radu u punom kapacitetu, odnosno prestalo je važenje kolektivnih ugovora.

Mišićeva je rekla da je u ovoj godini bila izražena i inertnost kontrolnih organa, odnosno da većina žalbi radnika nije urodila plodom.

“Jedno što je u ovoj godini urađeno jeste simbolično povećanje najniže plate u Republici Srpskoj”, rekla je Mišićeva.

Izvor: Srna

EKSKLUZIVNO IZ SELA: Boban je bio miran i povučen, a onda je prešao u islam! (FOTO)

Previous article

Prnjavor: “Jedan slatkiš jedno dijete” humanitarna akcija srednjoškolaca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti