Mira Furlan: Svijet se davi u mržnji

od prnjavorski 0

Glumicu Miru Furlan hrvatska publika uskoro će moći da vidi u predstavi “Jesenja sonata”, čija je premijera zakazana za 12. januar u riječkom HNK “Ivana pl. Zajca”.

Ona je tim povodom govorila za riječki “Novi list”. Pored predstave dotakla se i života u Americi naglasivši da “vlada atmosfera iščekivanja i potpune nesigurnosti oko budućnosti”.

Istakla je i da “ima i onih drugih koji su osnaženi i ohrabreni da se do kraja prepuste svojim najmračnijim sklonostima”.

– Ovi izbori su pokazali potpunu podvojenost Amerike a, rekla bih, i čitavog današnjeg svijeta. Zapanjujuća je činjenica da je ova druga, pobjednička grupa ipak u manjini ali da je, bez obzira na to, iznijela pobjedu zbog zastarjelog izbornog sistema. Postoji teza da je dobro da se sistem, takoreći, raspao i da Trampova neočekivana pobjeda daje nadu za bitnu promjenu sistema. Gledajući koga je taj narandžasti bilioner izabrao za svoje saradnike, ta teza se pokazuje kao čista prevara – ističe Mira Furlan u intervjuu.

2383907_slika_u_clanku

Pobjedu Donalda Trampa glumica gleda kao veliki korak unazad.

– Što reći? Cijeli svijet ide udesno. Kao da se sve teško izborene pobjede oko ljudskih, rasnih, radničkih, rodnih i svih drugih prava nikada nisu ni dogodile. Idemo unazad u svakom smislu. Kao što je na simboličkom planu pobjeda Obame prij osam godina odaslala iz Amerike u svijet ohrabrujuću i optimističku poruku, tako je ova nova poruka zastrašujuća. Ona govori o vrijednostima koje se cijene u svijetu u kojem imamo nesreću da živomo: agresivnost, bezosjećajnost, rasizam, prezir prema svima “drugima”, uključujući ženski pol. I, najvažnije, ogromna količina novca – objašnjava ona.

Na temu njenog povratka na hrvatsku umjetničku scenu iz koje je izopštena prije 25 godina, glumica objašnjava da se u međuvremenu skoro ništa nije promijenilo.

– Tako sam i o sebi samoj nedavno čitala odvratne, napadačke tekstove. Sve me to jako rastužuje, ali me i uvijek ponovno podsjeća na razloge zbog kojih sam otišla. Budući da me ovdje zapravo nema jer sam uspješno eliminisana iz javnog i kulturnog života još prije 25 godina, pitam se šta bi, dakle, zadovoljilo pljuvače: fizička smrt? Jer je simbolička smrt još davno obavljena – navodi ona.

mira_furlan

Predstavu “Jesenja sonata”, po drami Ingmara Bergmana, u riječkom pozorištu režira Ana Tomović, a dramaturzi su Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević. Ulogu Eve tumači Marija Tadić, Helene Jelena Lopatić, a Viktora igra Leon Lučev. Mira Furlan će igrati pijanistkinju Šarlotu, koju u čuvenom filmu glumi Ingrid Bergman.

– To je žena koja se istovremeno trudi da bude posvećena svojoj profesiji i svojim roditeljskim obavezama. Kao što znamo, to nikad ne ide lako. Pitate me jesam li se uživjela u ulogu? Roditeljska uloga je moja uloga već, evo, 18 godina. I sama sebi postavljam sva ova Bergmanova pitanja i trudim se da pronađem odgovore. Tajming za rad na ovom tekstu nije mogao biti bolji. Bergmanove teme su i moje teme. Naravno, ne samo moje – zaključuje Mira Furlan.

Ona je nedavno snimala seriju “Just Add Magic” za Amazon TV, gdje igra ženu koja ne stari i uz to ima i magične moći, a pored glume, Mira Furlan predaje i na Filmskoj akademiji u Njujorku.

srpska caffe

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>