BalkanNovosti

Milutin se predstavljao se kao imam, vrbovao džihadiste i planirao napade

0

Milutin Jakovljević (27), porijeklom iz BiH, uhapšen je u Švajcarskoj tokom zajedničke antiterorističke akcije francuske i švajcarske policije.

Jakovljević, koji ima švajcarsko državljanstvo, je među deset uhapšenih islamskih ekstremista koji su, kako prenosi francuski nedeljnik Journal du dimanche JDD, planirali napade u Francuskoj. Ovaj mladić je na internetu indoktrinirao mlade za džihad. Hrvatski mediji navode da je Jakovljević porijeklom Hrvat iz BiH.

Policija je većinu grupe privela na području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifriranog portala povezivao s potencijalnim budućim ekstremističkim borcima uhapšen je u jednoj opštini na švajcarskoj granici. Francuka policija uhapšene je opisala kao “tempirane bombe”. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznali da su članovi Islamske države i izrazili su spremnost izvesti napad u Francuskoj.

Jakovljević je prijavljen u Lozani gdje živi sa mladom Kolumbijkom (23). Kako prenose francuski mediji ona je takođe uhapšena u sklopu antiterorističke operacije.

Pod imenom Abdal Muhajmin Al-Bosnia Jakovljević je bio, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i “upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj”, rekao je sudski izvor. Prema izvorima iz policije on je igrao centralnu ulogu na Telegramu, šifrovanom portalu koji su pratile obavještajne službe nekoliko zemalja. Bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tavhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiš i Abdel Malik Petiajen, ubica sveštenika Hamela u leto 2016. godine u crkvi u Sent Etjenu, piše nedeljnik JDD, prenosi hrvatski mediji.

Jakovljević je, kako navode JDD, “modelisao i podsticao” diskusije o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao “imam” te “indoktrinirao” mlade ljude, navodi sudski izvor. Rođen je tokom rata u Bosni i Hercegovini, a sa tri godine stigao je u Švajcarsku s majkom i mlađim bratom. Prije nego što je prešao na islam 2014. njegovao je izgled repera i služio se pseudonoim “Malakoff”, o čemu postoje tragovi na internetu.

S mladim ljudima s kojima je uspostavljao kontakt Jakovljević je “razgovarao o izvođenju nasilnih akcija”, ali one su bile nedefinisane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dječak priveden 20. juna u Francuskoj u opštini Vitri-sur-Sen kada se pripremao izvesti napad nožem, piše JDD. Praćenja su otkrila da je Jakovljević bio u kontaktu s barem jednim ekstremistom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a porijeklom je isto s Balkana.

U Francuskoj je uspostavio veze s radikalizovanom peteročlanom grupom poznatom antiterorističkoj policiji. Pokazalo se da je jedan od njih “širio prijetnje Rašida Kasima i objavio njegov testament nakon smrti u februaru”. Kasima smatraju vođom ili “podstrekačem” brojnih operacija izvedenih u ime ID na francuskoj teritoriji: ubistvo policajca i njegove supruge u Manjanvilu, napad na crkvu u kojoj je ubijen otac Hamel, pokušaj atentata plinskim bocama pronađenima u vozilu u Parizu.

(EuroBlic)

Ovo je najseksi muškarac na svijetu

Previous article

PRNJAVOR: POČINJE IZGRADNJA KRUŽNE SAOBRAĆAJNICE

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan