Milion Japanaca pati od “Hikikomori” poremećaja!

Gotovo milion Japanaca pati od psiholoških poremećaja koji se manifestuju asocijalizacijom, a kasnije i zdravstvenim problemima.

Osobe u Japanu koje pate od sindroma “Hikikomori”, kako ga u Japanu zovu – najčešće se radi o mlađim muškarcima – imaju poteškoće u komunikaciji i prilagođavanu koje su ih navele da se u potpunosti izoluju od svih, zatvore u sobu, i ne izlaze godinama!

Jedan od rijetkih stručnjaka za ovu bolest, Dr Takahiro Kato, takođe je patio od ovog simptoma, još kao student. Sada radi na sprečavanju ovog fenomena.

Dr Kato, koji proučava hikikomori sa timom stručnjaka, na univerzitetu Kyushu u Fukuoki, rekao je da je bilo drastičnih slučajeva, te da su se neki ljudi, sada u pedesetim godinama života, povukli iz društvenog života prije više od 30 godina.

Osobe koje pate od “Hikikomori” kompleksa, godinama se izoluju i ne izlaze u javnost.
Pictured is the subject of French documentary Hikikomori, A Deafening Silence - available online

“To me jako brine, jer to je gotovo 1% populacije”, rekao je Dr Kato za “Daily Mail Australia”.

“Najveći postotak ovih ljudi ulazi u izolaciju već poslije diplomiranja, a to je poražavajuće. Pojedini oboljeli su diplomirali na veoma dobrim univerzitetima i to je jako tužna priča za njih”

Yuto Onishi, (18) iz Tokija, nije izašao iz sobe tri godine prije nego što je počeo da se liječi, prenio je ABC's 7.30.

Dane je provodio spavajući, noći surfajući internetom i čitajući manga stripove. Pri tome nije ni sa kim komunicirao. Mr Onishi je rekao da vjeruje da je njegovo stanje izazvano incidentom u srednjoj školi, kada nije ispunio očekivanja kao vođa razreda.

Oboljeli se povlače iz društva i odbijaju kontakt sa prijateljima i rodbinom. Najčešće su to inteligentni i sposobni ljudi.
Yuto Onishi, (18) iz Tokija, nije izašao iz svoje sobe 3 godine

Onishi je rekao da je shvatao da ima problem ali da nije htio da izađe iz sobe, jer se tu osjećao sigurno i nije želio da se vrati u stvarnost.

Kato je rekao da vjeruje da je okruženje doprinijelo razvoju “hikikomori”-ja, i da se najčešće pojavljuje u porodicama srednjeg staleža.

“Vrlo rijetko ćete naći hikikomori u siromašnim porodicama,”, rekao je Kato.

Dr Takahiro Kato

“Mnogi oboljeli od “hikikomori” simptoma su diplomci koji obolijevaju ubrzo poslije diplomiranja. Ostaju zatvoreni u sobama u porodičnim domovima i nerijetko imaju podršku roditelja. Japan je drugačiji od zapadih civilizacija. Npr. odnos majke i djeteta je dosta drugačiji od istog na zapadu. Roditelji se zaštitnički odnose prema djeci i za mnoge mlade ljude je jako teško steći nezavisnost. To je razlog zbog čega je ova pojava tako česta u Japanu a rijetka na zapadu. U Japanu, dječaci i mladi muškarci su pod velekim pritiskom da uđu na dobar univerzitet, u dobru kompaniju i to je, često, prevelik pritisak za mladog čovjeka”, objašnjava Dr Kato.

Hikikomori i savjetnici na klinici Dra Saito Tamaki u Sofukai sasaki bolnici, nedaleko od Tokija

Liječenje koje podrazumijeva resocijalizaciju i komunikacione vještine je tek prvi korak, jer neki oboljeli nisu imali sagovornika i po nekoliko godina.

“To je tek dijagnoza, mi se nadamo da ćemo moći predvidjeti hikikomori i na taj način pomoći društvu u cjelini”, zaključuje Dr Kato.

Prnjavorski.net