Milenku Jeftiću virus prekida 56 godina tradicije

Mnogim stanovnicima Banjaluke Vrbas je hladan i ljeti a kamoli zimi, međutim, Milenku Jeftiću (78) koji je poznat po tome što se kupa decenijama u krajiškoj ljepotici na niskim temperaturama, nikad.

Ipak, danas će preskočiti kupanje na Bogojavljenje iz predostrožnosti i stomačne viroze.

“Ništa nije strašno sa mojim zdravljem ali nije za kupnje. Ipak je potrebno sačuvati ga da bih se vratio Vrbasu i Kastelu kojima sam posvetio svoj život. Žao mi je što neću biti u vodi ali ću sigurno doći i bodriti momke koji će  na Bogojavljenje plivati za Krst časni. I jutros sam obišao Kastel i bio na obali Vrbasa. Snijeg nije očišćen na onom dijelu koji je meni najomiljeniji pa sam ja napravio prtinu.  Bez Kastela i rijeke jednostavno ne mogu”, priča Jeftić.

Blizu šest decenija popularni Jefto kupa se zimi u plahovitoj planinskoj rijeci kakav Vrbas zaista jeste.

“Tradiciju sam počeo 1961. godina kada sam imao svega 22 ljeta. Prvi put ću da preskočim kupanje u januaru ali ću dogodine to sigurno učiniti. Meni nikada nije bilo hladno. Kupao sam se i na minus 27 stepeni Celzijusa. To je rekord.  Ni tada mi nije bilo hladno jer sam se uvijek dobro pripremao za ulazak u vodu i puna mi duša bude kada me ponesu brzaci Vrbasa. Temperatura vode je obično od četiri do sedam a maksimalno 12 stepeni Celzijusa. Čak mi ni suva garderoba ne treba po izlasku iz vode jer dok ja dođem do stana u Centru kupaće gaće na meni se osuše”, kaže Jeftić.

Ističe da je krajem decembra plivao u Vrbasu.

“Kupao sam se jer to volim ali i da bi se pripremio za  januar kada obično plivam da li na Božić, Bogojavljenje ili Svetog Savu nije bitno. Međutim, u naš lijepi Vrbas su izbacili neke fekalije i virus me stigao. Od hladnog vremena po izlasku iz vode ili ovako nikada se nisam razbolio a eto našu rijeku truju otpadnim vodama a tako i ribu i nas ljude. Zato bi je valjalo sačuvati”, ističe Jeftić.

Kaže čim mu zdravlje dođe u normalu ponovi će u brzake Vrbasa.

“Nego šta! Bez Vrbasa ne mogu pa to ti je”, zaključio je na kraju Jeftić.

Arheolog

Osim po kupanju Milenko Jeftić poznat je kao arheolog i graditelj riječnih ostrva.

“Za 40 godina iskopao sam na Kastelu i oko njega jedan kamion ostataka iz rimskog doba i drugog vremena. Radio sam sa najpoznatijim jugoslovenskim arheolozima u drugim dijelovima Jugoslavije. Napisao sam i pet knjiga”, kaže Jeftić.

Izvor: Glas Srpske

Ad

You might also like

Komentariši