BalkanNovosti

“Migovi” tutnjali nebom nad Srbijom

0
Srpski i ruski piloti uvježbavali su danas na aerodromu Batajnica vazdušnu borbu u okviru Četvrte međunarodne letno-taktičke vježbe “BARS 2018”, na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade i rukovodilac vježbe Željko Bilić istakao je da se vježba “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije” održava četvrtu godinu zaredom i da u njoj učestvuju vazduhoplovi iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

On je naglasio da su u vježbu, osim vazduhoplovstva Rusije i Srbije, uključeni i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, a da se vježba izvodi na različitim lokacijama, prenose beogradski mediji.

“Tokom prethodna četiri dana, uvežbavali smo traganje i spasavanje, vježbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Danas je izvedena vazdušna borba, a na prostoru Čente uvježbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima”, objasnio je Bilić.

Zamjenik rukovodioca vježbe, pukovnik Konstantin Surikov, naglasio je da je riječ o drugom izvođenju vježbe u Srbiji čiji cilj, kako je dodao, nije obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mješovitim posadama.

Surikov je istakao da letno-taktička vježba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvježbavaju najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji i sporazumjevanje između posada.

Ovogodišnja vježba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i trajaće do subote, 6. oktobra.

BANJALUKA OSTAJE BEZ RADNIKA Masovne seobe na Zapad vezale ruke poslodavcima

Previous article

24 časa u Prnjavoru: Bez intervencija službi nekoliko planskih isključenja struje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan