Mesić o blokadi Srbije i aferi “čokolada”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je blokada otvaranja poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije ekscesna situacija, koja može i mora biti riješena, te poručuje da bilateralna pitanja treba rješavati izvan pristupnog procesa.

mesic

On je u izjavi novinarima, pred snimanje nove emisije “Okruženje“ u Beogradu, rekao da ne želi da komentariše izjave, niti poteze jedne ili druge strane, ali da smatra da se radi ovog puta o ekscesnoj situaciji koja će biti riješena, jer je Hrvatska zainteresovana da sve zemlje regiona uđu u EU. Prema njegovim riječima, pitanje blokade se mora riješiti, jer je EU milenijumski projekat koji mora ostvariti ova generacija.

“On je jedina garancija da Evropa neće ratovati. Ništa ne može zaustaviti evropsko udruživanje“, uvjeren je Mesić. “Smatram da se mnoga bilateralna pitanja mogu i moraju rješavati između dvije strane“, podvukao je on podsjećajući da je i Hrvatska imala problem sa Slovenijom prilikom ulaska u Uniju, ali da su se problemi riješili u hodu, a da će tako i ovaj.

Mesić je ukazao da je EU suočena sa mnogim problemima, dodajući da nije riješila neke svoje unutrašnje probleme, nije riješila dovoljno dogovaranje u monetarnoj, fiskalnoj sferi, što je nešto što sama mora riješiti. Region, kako dodaje, je vezan za EU, i cijeli put jugoistoka Evrope je put u Evropu.

“Sada je pitanje samo može li se on ubrzati i pobijediti evroskeptici, koji smatraju da treba smanjiti brzinu“, poručio je Mesić. Upitan koji je njegov stav u vezi “čokoladne afere“ u Hrvatskoj, odgovorio je da “inače voli čokolade, bez obzira na proizvođača“.

Izvor: Tanjug