BalkanNovosti

Merkel: Tri njemačka uslova za Kosovo

0

Nastavak dijaloga sa Beogradom, postizanje neophodnih kompromisa i uspostavljanje Specijalnog suda su tri uslova koje je njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela premijeru Kosova Isi Mustafi, prenosi Koha.net.

merkel2

Imamo veliki interes za postizanje fer dogovora. Kompromisi su potrebni na obje strane, ne samo Kosova, već i Srbije.

Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora.

Ona je dodala da dalje njihovo približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

“Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa njihovim približavanjem Evropskoj uniji”, poručila je njemačka kancelarka.

Kako je prenijela prištinska Koha Ditore, Merkel je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtjevi za azil, a kosovski premijer, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo riječi “o bilateralnim odnosima dvije države, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU”.

“Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima”, rekao je Mustafa.

Koha navodi i da je njemačka kancelarka Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtjevi koje Kosovo mora da ispuni. N1

Struja neće poskupiti

Previous article

Roming jeftiniji do 90%, na spisku i Crna Gora

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan