NovostiRS/BiH

Mektić: Sve sam sigurniji da ćemo 21. marta ostati bez pasoša

0

Cijeli proces revizije presude “izbijen” je iz institucija BiH, u potpunosti je izveden iz sistema i predan je u ruke pojedinih nevladinih organizacija i sada je na onima koji su to uradili da cijeli proces vrate u okvire sistema i institucija BiH, rekao je danas na konferenciji za novinare ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je dodao da je krucijalno da se priča o reviziji presude vrati u okvire institucija BiH i da se prekine sa uticajem putem “paralelnih veza”.

“Idemo u sunovrat, Predsjedništvo ne može ignorisati da imamo problem u diplomatiji. Pa ne može neki sad diplomata Srbin zvati mene i pitati me šta da odluči. Ako razbijemo i diplomatiju, ove zemlje nekako imamo unutra, ali je prema vani nema nikako”, rekao je Mektić.

Još jednom je ponovio da ne ulazi u pitanje je li revizija bila potrebna već naglašava da cijelu priču treba vratiti u okvire sistema.

Mektić je još jednom ponovio i da je referendum u RS-u iskorišten kao predizborna kampanja SNSD-a i Milorada Dodika.

Prema Mektiću, referendum je izigran, raspisan je nekoliko dana uoči izbora, a potom volja naroda nije ispoštovana jer Dan RS je izbačen iz Zakona o praznicima RS.

“Nisam dozvolio da budem izmanipulisan i da služim njima u ostvarivanju njihovih interesa i zbog toga mi je mirna savjest”, dodao je Mektić.

Mektić se žestoko obrušio i na Stašu Košarca, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Optužio ga je za porodično nasilje, kupovinu automobila vrijednog 100.000 evra od novca zarađenog u institucijama BiH koje Košarac žestoko kritikuje.

Mektić je podsjetio i na stavove Staše Košarca iz 2005. godine kada je tražio ukidanje entiteta i jačanje državnog nivoa vlasti.

Podsjetio je i da je upravo vlast koju je činio SNSD 2002. omogućila angažiranje Sakiba Softića jer nisu pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je Predsjedništvo BiH ovlastilo Softića da vodi proces pred Međunarodnim sudom pravde.

Sve sam sigurniji da ćemo 21. marta ostati bez pasoša, a građani će ispaštati

Dvadesetprvog marta ove godine ističe važeći ugovor koji Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) BiH ima s firmom Milbauer, koja se bavi izradom ličnih dokumenata, ali je upitno da li će građani nakon tog datuma moći izvaditi pasoše, jer novi tender koje poništen nakon uvažavanja žalbe kompanije Gemalto. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da se taj problem neće tako jednostavno riješiti.

“Apsolutno sam pesimista da ćemo nakon 21. marta moći izvaditi pasoše. Razlog za to je što je prije nekoliko godina napravljen štetan ugovor i sada kao država nemamo šanse da se izvučemo iz toga”, poručio je Mektić.

Ministar Mektić naročito ističe štetne ugovore s firmom Milbauer koji su s IDDEEA-om skolopili posebne ugovore za izradu ličnih karti i pasoša. On napominje da građani BiH za izradu lične karte plaćaju 16 KM, a realna cijena je do tri KM.

“Naročita šteta je nanesena jer se IDDEEA obavezala da će godišnje od Milbauer povući više od milion obrazaca za izradu dokumenata, iako je realna potreba znatno manja. Vrijednost ugovora sa Milbauerom je viša od 100 miliona KM.

Dodaje da građani plaćaju cijenu tih štetnih ugovora.

“Ja sam na Savjetu ministara BiH predlagao da se šteta od problema s pasošima prebaci na budžet, a da građani to ne ispaštaju. Trenutno ne možemo doći do nove konkurentne firme za putne isprave jer je u potpunosti favorizovan Milbauer, jer oni uvijek šalju najbolju ponudu”, zaključio je Mektić.

(Kliks)

LJUBAV NADJAČALA NEZGODE Bivši vozač kamiona uzgaja zečeve: “Čim se okote spremni su za beg”

Previous article

Pet stvari koje nikada ne trebate raditi nakon seksa

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti